VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een vijfde PostNL-beleggers tegen herbenoeming president- commissaris

Een topman die vlak voor de aandeelhoudersvergadering opstapt en een opvolger die zijn beleid gaat voort zetten. De geldzorgen bij PostNL zijn wat getemperd. Toch blijven het spannende tijden.

"Iedereen raakt wel eens wat kwijt in de post, maar een halve week voor de aandeelhoudersvergadering de ceo kwijtraken, is wel slordig."

Zo becommentarieerde VEB-directeur Jan Maarten Slagter het vertrek van PostNL-topman Harry Koorstra tijdens de jaarlijkse aandeelhoudervergadering van PostNL.

Voormalig topman Harry Koorstra stapte vorige week donderdag plotseling op. De samenwerking met de raad van commissarissen (rvc) was volgens Koorstra uiterst moeizaam geworden.

President-commissaris Piet Klaver herkent zich helemaal niet in de woorden van de vertrokken voormalig topman.

"Ik heb maandag nog een plezierig gesprek met Koorstra gehad ", zei Klaver ter vergadering en "ik heb altijd fijn met Koorstra samengewerkt".

Het diametrale verschil in inzicht tussen beide heren resulteerde in verbijstering onder aanwezige aandeelhouders, zo bleek bij de herbenoeming van Klaver. Uit het stemgedrag bleek dat ruim een vijfde van de aandeelhouders tegen de herbenoeming van de president-commissaris stemde.

Een even zo groot aantal beleggers verleende geen decharge - goedkeuring over het gevoerde beleid - aan de hele raad van commissarissen.

Beide uitslagen hadden nog negatiever kunnen zijn aangezien veel grote internationale beleggers al "op afstand" gestemd hadden voor herbenoeming en decharge. Deze steminstructies waren al doorgegeven voor het opstappen van Koorstra op donderdag en konden moeilijk omgedraaid worden.

Toekomstprobleem
De nieuwe topvrouw Herna Verhagen, vanuit de directie doorgeschoven naar de toppositie, wil het oude (financiële) beleid van Koorstra gewoon voortzetten. En als het beleid van Koorstra de basis vormde voor de moeizame relatie met zijn commissarissen, dan zou dat onder Verhagen ook het geval kunnen zijn.

Koorstra zette in op drastische kostenbesparingsmaatregelen met duizenden ontslagen tot gevolg om de volumedruk in de postbezorging op te vangen. Ook ging hij in discussie met pensioenfondsen en bonden om de pensioenlasten voor het concern te drukken.

Hamvraag
Met de beoogde overname van TNT Express door UPS zijn waardedalingen in het aandelenbelang en de klappen op de eigen vermogen post voorbij. Maar overige probleemdossiers, het pensioenfonds, de teruglopende volumes bij post en complexe reorganisaties blijven overeind.

De lakmoesproef komt eind deze zomer. De Amerikanen maken dan een bedrag van ruim 1,5 miljard euro over, als alles goed gaat.

De helft van dit bedrag gebruikt PostNL voor reductie van de schuld, waardoor de (netto) schuldpositie zal dalen tot een magere 300 miljoen euro.

Hoewel de kasstroom in de komende twee jaar negatief is, blijft er dan voldoende geld over voor extra investeringen, dividend en het verminderen van het risicoprofiel van het pensioenfonds.

Dividendaandeel
Bij de splitsing in mei vorig jaar werd PostNL in de markt gezet als cashdividendaandeel. Maar het slotdividend van 19,3 cent over 2011 zal uitsluitend plaatsvinden in aandelen, vanwege de problemen waarin het concern zich bevind.

Beleggers schieten weinig op met dit "stockdividend" omdat het relatieve belang van beleggers in de onderneming na de uitkering hetzelfde blijft.

Beleggers stelden Verhagen de vraag of er ruimte was voor een goedmaakdividendje in cash zodra de 1,5 miljard op de bankrekening van PostNL is bijgeschreven.

"Eerst eens kijken of UPS daadwerkelijk over de brug komt en daarna moeten we kijken of we het geld aanwenden voor dividenden, investeringen of het verlagen van het risicoprofiel van het pensioenfonds", aldus kersverse topvrouw Verhagen.




Gerelateerde artikelen