VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggingsfonds Robeco Private Equity minder waard dan gedacht

Robeco heeft onlangs de intrinsieke waarde van één van zijn beleggingsfondsen met terugwerkende kracht moeten verlagen. De VEB vraagt opheldering namens beleggers.

Robeco publiceert ieder kwartaal van veel van zijn fondsen de intrinsieke waarde, de waarde van alle effecten in een beleggingsfonds.

Van het fonds moest de Rotterdamse vermogensbeheerder eind vorige maand twee eerder gerapporteerde waardes terugschroeven. De waarde van de effecten in het beleggingsfonds bleken 6 tot 7 euro lager te liggen dan eerder gerapporteerd.

En dat roept vragen op. Zo is het onduidelijk wat de aard is van de incorrecte waardering.

Ook is niet helder wanneer en door wie de fout is ontdekt. Maatregelen die Robeco getroffen heeft om dergelijke correcties in de toekomst te voorkomen zijn nog niet duidelijk.

Beperkte looptijd
Robeco Private Equity belegt in niet-beursgenoteerde ondernemingen en heeft een beperkte looptijd, een meer voorkomende praktijk bij private equity fondsen.

Het is de bedoeling dat in 2014 het fonds wordt afgewikkeld. Alle belangen moeten dan verkocht worden, de opbrengst gaat naar de deelnemers. Het fonds heeft de mogelijkheid om de termijn driemaal met een jaar te verlengen.

Gezien de beperkte looptijd van is de aan beleggers voorgespiegelde intrinsieke waarde van groot belang. Dit bedrag zouden zij immers tegemoet kunnen zien bij de beoogde liquidatie van het fonds.

Bijstelling in detail
De intrinsieke waarde lag de afgelopen periode fors boven de beurskoers: zo had de beurskoers een discount van wel 27,5 procent op 30 september 2011 en 23,3 procent op 31 december 2011.

Die cijfers zijn nu bijgesteld. Op basis van de gecorrigeerde cijfers loopt de discount terug naar respectievelijk naar 23,3 procent op 30 september 2011 in september 2011 en naar 18,5 procent eind 2011.

In de toelichting wijdt het fonds de correctie aan een incorrecte waardering geconstateerd van de deelneming in de niet-beursgenoteerde belegging Robeco Global Private Equity C.V. (RGPECV).

De positie van het fonds in RGPECV was goed voor 36,7 procent van haar totale fondsvermogen. De herziene waardering van het belang in RGPECV zorgt aldus voor een daling van 6 tot 7 euro per aandeel.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}