VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Brazilië zorgt voor groei bij Arcadis

Topman Harrie Noy van Arcadis was opgetogen bij zijn laatste kwartaalpresentatie. Vooral Brazilië en Chili zorgen voor plezier bij het internationale ingenieurs bureau uit Amsterdam.

Een hogere omzet, bedrijfsresultaat en winst voor Arcadis. De opkomende markten spelen een belangrijke rol bij de resultaten, even als de overnames, waar Arcadis zijn hand al jaren niet voor omdraait.

De netto-omzet, ook wel de omzet van de eigen werknemers, steeg het afgelopen kwartaal met 28 procent naar 445 miljoen euro ten opzichte van het eerste kwartaal van 2011.

Het grootste deel (20 procentpunten) van de stijging komt op het conto van het eind 2011 overgenomen Engelse consultancybureau EC Harris.

Na valuta- en desinvesteringseffecten was er op vergelijkbare basis (autonoom) een groei van 6 procent. Arcadis verraste hier beleggers positief mee.

Zuid-Amerikaanse groeispurt
Vooral in de infrastructuur- en milieumarkt, samen goed voor 63 procent van de omzet, doet Arcadis goede zaken. Hier zorgen de opkomende landen Brazilië en Chili voor een belangrijk deel voor groei.

Bij de infrastructuurmarkt (29 procent van de omzet) komt het belang van de groeilanden naar voren; meer dan dertig procent van de omzet van dit onderdeel komt nu al uit de twee Zuid-Amerikaanse landen.

Arcadis geeft aan dat de autonome groei van 15 procent van de infrastructuurtak vooral uit deze landen kwam, maar laat verdere details achterwege.

In ieder geval moet Arcadis een hele grote spurt gemaakt hebben in Brazilië en Chili. Zelfs conservatieve calculaties impliceren een omzetgroei van zomaar dertig procent.

Dat belooft wat voor de komende kwartalen. Of toch niet?

Er lijkt in ieder geval nog werk voort te komen uit de voorbereidingen voor de Olympische Spelen in Brazilië in 2016.

Desondanks liet Arcadis liet optekenen dat de forse groei in Brazilië en Chili moeilijk is vol te houden. De onderneming ziet daarnaast wel de eerste tekenen van herstel in de watersector (16 procent omzet). Een goed signaal is dat de orderboek van de watertak het eerste kwartaal sinds lange tijd weer groeide.

Per saldo verwacht de onderneming iets minder dan zes procent autonoom te groeien in 2012. Ook de winstgevendheid zal groeien, zowel op eigen kracht als door overnames.

Marges onder druk
De omzet van Arcadis mocht dan wel groeien, de operationele marge (ebita marge, opbrengsten voor rente, belastingen en afwaarderingen op goodwill) stond onder druk. Opgeschoond voor onder andere reorganisatielasten zakte de marge met 40 basispunten naar 8,9 procent.

Deze daling komt voor rekening van het vorig jaar overgenomen EC Harris, waar de marges lager liggen dan bij Arcadis, voor een deel gedreven door seizoenseffecten. 

Hoewel lastig in te schatten volgens Arcadis -EC Harris presenteerde voorheen niet vier, maar drie keer per jaar de cijfers- was er geen sprake van dalende marges, maar zijn ze stabiel of stijgen ze zelfs licht.

Het onlangs zal waarschijnlijk wel meteen een positieve bijdrage leveren aan de marges van Arcadis.

DLS haalt al zijn omzet uit Azië (125 miljoen dollar in 2011, uit landen als China, India en Singapore) en de genormaliseerde operationele marge lag in 2011 een stuk hoger dan de tien procent operationele marge waar het Amsterdamse ingenieursbureau naar streeft.




Gerelateerde artikelen