VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beursgenoteerd vastgoed krijgt het moeilijker en moeilijker

De aan de Nederlandse beurs genoteerde vastgoedfondsen houden zich nog goed staande, maar de kwartaalcijfers maken duidelijk dat de marktomstandigheden moeilijker worden.

Nauwelijks nog huurverhogingen, druk op de directe resultaten en (bescheiden) afwaarderingen.

Dat is kort samengevat het nieuws waar Nederlandse beursgenoteerde vastgoedfondsen de afgelopen dagen mee naar buiten kwamen.

De vastgoedbedrijven zijn dan ook druk doende hun portefeuilles te optimaliseren en de financieringsrisico's te verlagen.

Wie niet in de goede panden zit op de juiste locatie wordt al snel geconfronteerd met oplopende leegstand en afwaarderingen. Hoewel onderlinge vergelijking altijd lastig is, toch een rondje langs de velden.

Huurontwikkeling
Nieuwe Steen Investments, met 57 procent van het belegd vermogen in kantoren, is over de volle breedte de zwakste broeder van het stel.

NSI zag door verder oplopende leegstand in de kantoren (26,5 procent leegstand in Nederland) de bruto-huurinkomsten met 6,5 procent dalen. Hierdoor daalde het directe resultaat per aandeel van 30 cent naar 27 cent.

VastNed Retail is wel een pure winkelbelegger, maar zit (nog) niet overal op de beste plekken. De autonome huurgroei, ‘like-for-like' bleef het afgelopen kwartaal steken op 0,2 procent.

Het directe resultaat van VastNed Retail daalde echter van 91 cent naar 84 cent vanwege een nieuwe belastingmaatregel in Spanje, waardoor rentekosten niet meer volledig aftrekbaar zijn.

Spanje (19 procent van de totale vastgoedportefeuille) is het grote probleemland voor VastNed. Nieuwe huurcontracten liggen 27,2 procent onder de oude niveaus.

Corio wist er een like-for-like huurgroei uit te persen van 1,4 procent, waardoor het directe resultaat per aandeel met 1 cent steeg tot 74 cent.

 


Gerelateerde artikelen