VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

18 mei 2012

Beleggers kritisch op commissarissen SBM na rampjaar

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De eindverantwoordelijke bestuurders zijn geslachtofferd, maar de positie van de commissarissen van SBM Offshore (SBM) staat ook onder druk. Zelf denken ze daar ander over.

Verontschuldigingen. Die had president-commissaris Heinz Rothermund van SBM Offshore in petto voor beleggers tijdens de jaarlijkse vergadering.

Het ging daarbij vooral om excuses voor de tegenvallers bij twee grote projecten in 2011.

Goede kans dat Rothermund ook volgend jaar het boetekleed moet aantrekken, als het jaar 2012 wordt geëvalueerd.
De toch al wankelmoedige reputatie van SBM ( en winstwaarschuwingen) kreeg vorige maand een nieuwe deuk door mogelijke omkooppraktijken.

Aftreden geen optie
Ondanks alle tegenvallers hebben de commissarissen van SBM nooit aan opstappen gedacht, zo liet hij weten op vragen van beleggers.

Toen de problemen met twee grote projecten vorig jaar aan het licht kwamen hebben de commissarissen naar eigen zeggen kordaat gehandeld.

Zodra zij medio augustus hoorden over de tegenvallers, informeerden zij direct de markt en stuurden ceo Tony Mace en later ook financieel directeur Mark Miles de laan uit.

Ook van verwijten dat de raad van commissarissen (rvc) te reactief heeft gehandeld wilde Rothermund niets weten.

In 2010 hadden de SBM-commissarissen nog een speciale technische commissie in het leven om dichter op de risicoprojecten te zitten en hun voortgang nauwgezet te bewaken.

Dat heeft niet kunnen voorkomen dat het vanuit Monaco aangestuurde concern vorig jaar 857 miljoen dollar aan afboekingen moest incasseren door vertraging bij de oplevering van de twee projecten en forse kostenoverschrijdingen.

Een verlies van 286 miljoen dollar op afgesloten valutacontracten maakte het horrorjaar compleet.

Of alle pijn inmiddels is genomen kon topman Bruno Chabas nog niet zeggen. Ook over de geconstateerde corruptie en fraude bleef Chabas vaag. Veel meer dan dat het in onderzoek is, wilde hij niet kwijt.

Ook hoe SBM deze onregelmatigheden op het spoor was gekomen, of er een voorziening genomen moet worden voor een eventuele boete en wat het tijdpad is, bleef in nevelen gehuld.

Voormalig fusie- en overnameadvocaat Sietze Hepkema zal als bestuurder deze dossiers op zijn bord krijgen en tot een goed einde moeten brengen. Tijdens een bava op 27 juni zal Hepkema als nieuwe SBM-bestuurder worden geïnstalleerd.

Mislukt avontuur
SBM begon begin deze eeuw aan een avontuur om haar werkterrein te verbreden. Het betrof de zogenoemde mopu-platformen, verplaatsbare productieplatforms die met uitschuifbare poten op de zeebodem gezet worden. Het heeft het bedrijf een flinke scheur in de broek opgeleverd. Op een kostprijs per mopu van zo'n 500 miljoen dollar boekte het concern door de jaren heen meer dan één miljard dollar af.

Het bleek een andere tak van sport dan de fpso-activiteiten, de specialiteit van SBM waar het nog altijd marktleider in is. Zo'n floating production storage and offloading is een megatanker waarmee in diepe zeeën olie gewonnen, opgeslagen en afgevoerd kan worden.

Vrijwel direct na zijn aantreden eind 2011 hees Chabas de stormbal. De mopu-activiteiten zijn verleden tijd.

Het offshorebedrijf gaat terug naar de oorsprong met het bouwen en verkopen/verhuren van fpso-installaties voor diepzeeboren naar olie. Chabas moet nog beslissen of hij wel verder wil met drijvende platforms voor gaswinning op zee.

Vooruitzichten goed
De operationele ellende uit 2011 laat onverlet dat de vooruitzichten voor SBM prettig zijn. Olieconcerns als Shell, Exxon en Petrobras investeren fors in nieuwe projecten en blijven bij SBM aankloppen.

Zo stroomt de orderportefeuille over en bedraagt inmiddels 16,7 miljard dollar, waarvan acht miljard pas na 2014 ter hand genomen kan worden. Door het specialistische karakter is het niet eenvoudig de productiecapaciteit op te schroeven.


Gerelateerde artikelen

Transformatie voor zowel SBM Offshore als PwC
VEB vraagt SBM Offshore om uitleg over verrassende miljardenverkoop schip
VEB vraagt SBM Offshore om uitleg over verrassende miljardenverkoop schip
18-07-2017

SBM Offshore maakte onlangs bekend het oliewinnings- en opslagschip Turrite…

Lees verder

Shell sbm offshore
Brazilië blijft SBM in de greep houden
Dalende omzetten, maar hogere marges

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}