VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Hoop op Amerikaanse stimulering geeft beurzen steun

Fed-baas Ben Bernanke heeft het altijd achter de hand gehouden, een derde programma van kwantitatieve verruiming, oftewel ‘QE3'. Zodra de onrust toeneemt valt de term weer.

In de periode december 2008 tot juni 2010 heeft de Fed via twee programma's in totaal voor 2.300 miljard dollar aan hypotheek- en staatsobligaties uit de markt gehaald. 

Het doel is duidelijk: de rente moet omlaag om de economie aan te zwengelen.

Hoewel deze programma's op de nodige kritiek kunnen rekenen, bijvoorbeeld vanwege het inflatiegevaar dat er uit voortvloeit en de toch tegenvallende effecten, ligt een derde opkoopprogramma op de loer.

Grote beleggers als Jan Hatzius van Goldman Sachs en Bill Gross van Pimco hebben al langer het gevoel dat QE3 er aan zit te komen.

Twist
De verwachting dat de Fed alsnog overstag gaat sijpelt om een aantal redenen de markt in. De escalatie van de Europese schuldencrisis, het matige herstel op de Amerikaanse arbeidsmarkt en de groeivertraging in China spelen hierin zeker een rol.

Verder loopt komende maand het ‘Operation Twist' programma van de Fed af. Hierbij heeft de Fed voor 400 miljard dollar aan eerder aangekocht kortlopend papier omgeruild voor papier met een langere looptijd.

Ook dit programma heeft ten doel de lange rente verder omlaag te krijgen en kan als een verkapte vorm van kwantitatieve verruiming worden gezien.

Is het nodig?
Afgezien van het feit dat indien Bernanke en de zijnen QE3 zouden starten zij hun laatste redmiddel overboord gooien, is vooral de vraag van belang of het nodig is.

De Amerikaanse economie draait niet denderend, maar ook niet heel beroerd. De arbeidsmarkt hapert, maar is nog niet heel slecht, terwijl de huizenmarkt mogelijk het dieptepunt gezien heeft.

Daarnaast is de marktrente al extreem laag. Het rendement op tienjaars Amerikaans staatspapier bedraagt slechts 1,74 procent.

Het effectieve rendement bij een looptijd van 30 jaar ligt op 2,74 procent. Hypotheektarieven liggen daardoor onder de 4 procent. De markt heeft een nieuw opkoopprogramma mogelijk ook al deels in de tarieven verwerkt.

Door de escalatie van de eurocrisis begint de dollar wel weer aan kracht te winnen. Dat komt de Verenigde Staten niet gelegen, omdat zij graag de export ziet stijgen. QE3 zou de dollar kunnen verzwakken.

Vertrouwen ontbreekt
Het is meer een kwestie van vertrouwen van bedrijven en consumenten om weer geld uit te gaan geven. Voor de Fed een dilemma.

Ten eerste kan het de private sector niet dwingen meer te besteden en mensen aan te nemen.

Ten tweede moet het oppassen dat indien het QE3 niet meer achter de hand heeft dit wel eens het broze vertrouwen kan ondermijnen en dus averechts kan uitpakken.

Volgende week zal de Fed zich in een zitting van twee dagen over dit probleem buigen. Uit de vorige Fed-vergadering bleken slechts twee van de tien leden voorstander te zijn.

Aandelen hoger
Hoewel Bernanke er met QE 1 en QE 2 niet in geslaagd is de Amerikaanse economie significant vaart te geven, zijn de aandelenkoersen de afgelopen jaren wel flink opgelopen.

Nu QE3, dan wel een verlening van Operation Twist in de lucht hangt gaan de markten weer omhoog. Beleggers hoor je dan ook niet klagen. Alleen het woord al is voldoende voor koerswinsten op aandelen- en obligatiemarkt.