VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Steeds meer partijen willen schuldvermenging binnen eurozone

En opnieuw stonden eurobonds en aanverwante verdere financiële samenwerking op het menu tijdens een eurotop. Verschil met vorige keer: steeds meer instituten wijzen op de weg van gezamenlijke schuld.

Eurobonds, versoepeling van de 3 procent begrotingsnorm en het noodfonds ESM. Het blijven voorlopig gespreksonderwerpen tegen wil en dank op iedere Europese top.

Waar Duitsland tot op heden star blijft vasthouden aan de noodzaak van begrotingsdiscipline in de Zuid-Europese landen roept dit steeds meer weerstand op.

Het is niet alleen de Franse president François Hollande die pleit voor meer evenwicht tussen bezuinigingen en groeistimuli en hierbij ook de term eurobonds maar weer eens naar boven heeft gehaald.

Ook instanties als het IMF en de OESO schuiven meer op in deze richting. IMF-chef Lagarde hint al langer op gemeenschappelijke aansprakelijkheid van eurolanden op elkaars schulden, zondwer daarbij het woord ‘eurobonds' in de mond te nemen.

Tot nu hadden uitspraken in die richting weinig succes. Maar als Europa opnieuw garanties van het IMF nodig heeft dan zal deze wens zeker als wisselgeld gebruikt worden.

Opvallend genoeg kwam ook de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) met een dergelijk voorstel.

Druk op Merkel
Daarmee neemt de druk op Angela Merkel, in eigen land al terrein verliezend, verder toe om concessies te doen bij de beantwoording van de vraag welke weg Europa moet bewandelen.

Merkel heeft zich al coöperatief opgesteld en laten weten met Hollande en de Italiaanse premier Monti de discussie niet uit de weg te zullen gaan.

Dat neemt niet weg dat de Duitse bondskanselier aan de vooravond van de EU-top nog maar eens duidelijk heeft gemaakt tegen elke vorm van schuldvermenging in Europa te zijn. Zij wijst er ook op dat dit tegen het EU-verdrag zou zijn.

Tussenstappen
Waar wel al overeenstemming over is bereikt zijn zogeheten ‘projectobligaties' Hiermee kunnen Europese grensoverschrijdende investeringen in transport, communicatie en infrastructuur gefinancierd worden. Hiermee is een bedrag van 230 miljoen euro gemoeid.

Ook ligt er een voorstel om het kapitaal van de Europese Investerings Bank met 10 miljard te verhogen om investeringen in infrastructuur mogelijk te maken.

Noodfonds
Ten slotte zal er nog gesproken worden over het permanente noodfonds ESM dat op 1 juli van start moet gaan. De discussie zal gaan of het ESM, een fonds om overheden uit de put te helpen, gebruikt mag worden om banken te redden.

Spanje en Griekenland zouden dat bijvoorbeeld goed kunnen gebruiken, omdat banken in deze landen in toenemende mate geconfronteerd worden met bankruns.

Een oplossing voor het probleem van de bankrun is urgent, maar lastig te vinden. De Italiaanse premier Monti is met het idee gekomen de ECB uiteindelijk garant te stellen voor alle Europese deposito's. Weer een manier om tot meer samenwerking te komen.