VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Groeivertraging China wellicht groter gevaar dan eurocrisis

Een terugval van de Chinese economie zal de hele Aziatische regio meesleuren, zo waarschuwt de Wereldbank. China vormt nog altijd de motor van de wereldeconomie.

Volgens de Wereldbank, een organisatie die projecten financiert in opkomende markten, zal de groei in de regio Azië-Pacific dit jaar vertragen naar ‘nog maar' 7,6 procent van 10 procent in 2010 en 8,2 procent in 2011.

Deze terugval wordt vooral veroorzaakt door de groeivertraging van de Chinese economie, zo stelt de Wereldbank.

China is sterk gericht op de export richting het Westen en voelt de gevolgen van de economische crisis in Europa aan den lijve. Ongeveer een vijfde van ‘Made in China' wordt in Europa afgezet.

De groei in China zal dit jaar dalen naar circa 8,2 procent van 9,2 procent in 2011, zo schat de Wereldbank in, die daarmee nog wat positiever is dan de 7,5 procent groei die China zelf heeft afgegeven.

Exclusief China zal de groei in de regio Azië-Pacific dit jaar uitkomen op 5,2 procent, tegen 4,3 procent in 2011. De stijging heeft veel van doen met herstel in Thailand dat vorig jaar kampte met de gevolgen van zware overstromingen.

China, maar ook andere landen in deze regio moeten volgens de Wereldbank meer werk maken van het stimuleren van de binnenlandse bestedingen.

De grote exportafhankelijkheid maakt deze landen en daarmee de gehele wereldeconomie extra kwetsbaar.

Harde landing
De terugval van grote klant Europa heeft de Chinese industrie al behoorlijk hard geraakt. De Chinese inkoopmanagersindex , die de activiteit onder ondernemingen weergeeft, is gedaald tot 48,7 procent, het laagste niveau in acht maanden.

Deze belangrijke indicator bevindt zich daarmee al zeven maanden achter elkaar onder het niveau dat op groei wijst.
Eerder had de tweede economie van de wereld al matige cijfers over de industriële productie, handel, investeringen en de woningmarkt laten zien.

Stimuleringsmaatregelen
De zwakke macro-cijfers zullen de Chinese centrale bank en overheid er mogelijk toe aanzetten extra stimuleringsmatregelen af te kondigen.

Zo zullen de kapitaaleisen voor banken waarschijnlijk verder verlaagd worden en rekenen steeds meer economen op een renteverlaging.

Goede kans dat China vooral zal inzetten op het stimuleren van de binnenlandse bestedingen, waar de Wereldbank ook voor pleit.

Meer sociale voorzieningen, zodat mensen zelf minder geld opzij hoeven te zetten voor medische zorg en de oude dag bijvoorbeeld.

Ook infrastructurele projecten staan op stapel, maar in tegenstelling tot in het verleden dan wel cruciale werken die de economie echt vooruit helpen.

Fine tuning
China zelf spreekt over ‘fine-tuning' van het overheidsbeleid. Economen van China International Capital, de grootste investeringsbank van het land, ziet de groei vertragen naar 6,4 procent dit jaar als stimuleringsmaatregelen uitblijven.

Zover zal China het waarschijnlijk niet laten komen, al is het alleen al om sociale onrust te voorkomen. Een harde landing zal grote klanten als Europa en de Verenigde Staten verder in de verdrukking brengen.

12 mei 2012