VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Toenemende divergentie in Europa vraagt om ingenieuze oplossingen

Waar Spanje 6,5 procent rente moet betalen voor een lening van tien jaar, is Duitsland slechts 1,4 procent kwijt. Dat kan niet langer doorgaan. Maar Spanje heeft een list verzonnen.

De financiële markten drijven de Europese landen steeds verder uiteen. Hierdoor geraakt Europa eigenlijk meer en meer van het pad dat naar meer integratie zou moeten leiden.

Verschillen worden groter
Spanje bezuinigt fors, maar het geld loopt er aan de andere kant aan rentebetalingen net zo hard weer uit. Duitsland financiert zichzelf bijna gratis en houdt zo heel veel geld over de eigen economie nog sterker te maken.

Daarbij profiteert de Duitse op export gerichte economie ook nog eens extra van de verzwakking van de euro, die zich de laatste tijd versterkt doorzet.

De verschillen tussen de afzonderlijke lidstaten wordt hierdoor met de dag groter, wat de oplossing van het probleem urgenter maakt.

Spanje centraal
Voor Spanje liggen de zaken diametraal anders. De Spaanse premier Mariano Rajoy sloeg vorige week alarm over de hoge rente die zijn land moet betalen. Volgens Rajoy komt Spanje, de vierde economie van het eurogebied, er zo nooit bovenop.

Naast de grote tekorten op de Spaanse begroting baart vooral het bankwezen van het Zuid-Europese land zorgen.
Met een werkloosheid van rond de 25 procent, de hoge leenkosten en bezuinigingsplicht zal de Spaanse overheid niet in staat zijn het eigen bankwezen te omarmen.

Geruchten dat Spanje een beroep zal gaan doen op het Europese noodfonds voor 30 miljard euro ter ondersteuning van de eigen banken worden door de regering Rajoy vooralsnog ontkend.

De Spaanse overheid lijkt nu een soort truc te hebben gevonden om indirect steun van Europa te krijgen.
Spanje zou staatspapier willen verruilen voor nieuwe aandelen in Bankia. Deze staatsobligaties kunnen dienst doen als onderpand bij de Europese Centrale Bank (ECB) voor nieuwe kredieten.

Op deze wijze financiert de ECB het Spaanse bankwezen alsnog. Of de Europese Centrale Bank deze methode accepteert is vers twee.

UPDATE
Inmiddels ziet het ernaar uit dat Spanje toch de herkapitalisatie van Bankia gaat financieren door schulden uit te geven in de markt. Zo meldt Reuters.

Volgens de bron kan het fonds bedoeld voor de herkapitalisatie van banken, het zogenoemde FROB, een beroep doen op de markt om de bestaande liquiditeit aan te vullen. Ook zou het ministerie van Financiën over afdoende liquiditeit beschikken, aldus de bron tegenover Reuters.