VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

01 juni 2012

VEB doet aangifte tegen Deloitte , bestuursvoorzitter Roger Dassen en hoofdjurist Sjef Evers

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Deloitte heeft zich volgens de VEB schuldig gemaakt aan oplichting en valsheid in geschrifte in de nasleep van de Ahold-zaak. Tevens is sprake van deelneming aan een criminele organisatie, aldus advocaat Gerard Spong. Daarom doet de VEB vandaag aangifte bij het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag.

De aangifte richt zich tegen Deloitte Accountants B.V., voormalig bestuursvoorzitter prof.dr. R.J.M. Dassen RA en hoofdjurist J.M.H. Evers.

Aangifte
Namens de VEB heeft advocaat Gerard Spong de blote feiten onder elkaar gezet en getoetst aan het strafrecht. De feiten spreken boekdelen; Deloitte Accountants B.V., haar bestuurder Roger Dassen en hoofdjurist Sjef Evers hebben valse verklaringen op schrift gesteld.

De aangifte heeft (onder andere) betrekking op een brief die Roger Dassen op 18 februari 2008 aan de VEB stuurde.

In die brief liet Dassen namens Deloitte Accountants B.V. weten de vordering van de gedupeerde Ahold beleggers te stuiten. Deloitte Accountants B.V. kon deze vordering niet stuiten omdat de vordering bij de Maatschap Deloitte Accountants was achtergebleven.

De brief van 18 februari 2008 was daarmee enkel bedoeld om de gedupeerde Ahold aandeelhouders om de tuin te leiden.

Vervolg
Het OM zal deze aangifte in behandeling moeten nemen en onderzoeken of inderdaad sprake is van strafbaar feiten. Als het OM tot vervolging overgaat zullen Deloitte Accountants B.V., Roger Dassen en Sjef Evers voor de strafrechter moeten verschijnen.

Op basis van art. 225 en art 326 van het Wetboek van Strafrecht worden zij die zich schuldig maken aan oplichting of valsheid in geschrifte gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste zes jaar of een geldboete van de vijfde categorie (EUR 78.000).

Op deelneming aan een criminele organisatie staat een gevangenisstraf van maximaal zes jaar, welke straf voor oprichters, leiders of bestuurders met een derde kan worden verhoogd.

Als het OM niet besluit tot vervolging kan de VEB een art. 12 SV procedure bij het Gerechtshof starten om alsnog vervolging af te dwingen. Oplichting en valsheid in geschrifte door accountants, in een zaak met een dergelijk groot belang als de Ahold-fraude, mag niet ongestraft blijven.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}