VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ahold stelt over volle breedte teleur

Na een goed slot van 2011 is Ahold dit jaar matig uit de startblokken gekomen. Hoewel het tweede kwartaal wat beter lijkt te worden, blijven de marktomstandigheden naar eigen zeggen uitdagend.

In de retailsector gaat het om details zo benadrukt Ahold-topman Dick Boer graag. Een ‘vroege Pasen' is zo'n detail dat een wissel trekt op de resultaten.

Ahold had er al voor gewaarschuwd bij de presentatie van de jaarcijfers. Maar nu blijkt impact, samen met de hevige concurrentie en terughoudende consument veel groter dan gedacht.

Beleggers doen het aandeel Ahold dan ook in de uitverkoop.

Druk op omzet en winst
De gerapporteerde omzetgroei van 5 procent tot 9,7 miljard euro over het eerste kwartaal (periode 2 januari tot en met 22 april) lijkt mee te vallen, maar Ahold wordt hier stevig geholpen door de sterkere Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro.

Tegen constante wisselkoersen blijft er van de omzetgroei nog maar 1,9 procent over. In zowel Nederland, de Verenigde Staten als in Oost-Europa vallen de verkopen tegen.

De gevolgen voor de winstgevendheid zijn groot. Het bedrijfsresultaat daalde met liefst 6,3 procent tot 416 miljoen euro, waarmee de operationele marge terugviel van 4,7 procent naar 4,3 procent.

Per regio
Bij de operaties in de Verenigde Staten (61 procent van totale omzet) viel de identieke omzetgroei (exclusief benzineverkopen) terug van 3,2 procent in het eerste kwartaal 2011 tot nog maar 0,1 procent.

In Nederland (34 procent van de omzet) zakte de identieke omzetgroei van 2,8 procent naar nog slechts 0,2 procent. Ahold zegt daarmee wel zijn marktaandeel te hebben behouden, maar cijfers van GfK tonen een marktgroei van 1,0 procent.

De onderliggende marge bleef hier wel stabiel op 6,0 procent, waarmee het concern wel aan de verwachtingen voldeed.

In Centraal-Europa (5 procent van het totaal) daalde de identieke omzet met 4,6 procent , beduidend zwakker dan de 1,6 procent afname die was voorzien.

Lastig jaar
Ahold zal dit jaar verder investeren om de concurrentiepositie te versterken en daarmee het hoofd te bieden aan de zware concurrentie, die leidt tot margedruk.

Ceo Dick Boer blijft terughoudend over de rest van het jaar en dan ook vooral voor de Europese activiteiten.
Wel benadrukt Boer dat Ahold goed gepositioneerd is en dat het tweede kwartaal wat beter zal verlopen met hogere identieke verkopen en marges die voor de rest van het jaar stabiel kunnen blijven.

Concurrentie
Ahold is niet de enige retailer die tegenwind voelt. Het Belgische Delhaize bijvoorbeeld stelde ook teleur over het eerste kwartaal. In volwassen markten als de Verenigde Staten en België staat omzet en winst onderdruk.

De Britse concurrent Tesco heeft het ook lastig in Europa en daar komen ook nog teruglopende groeicijfers in Azië bij.

Het Franse Carrefour ziet zelfs stevige omzetdruk in Europa, met zelfs krimp van 20 procent in Griekenland en 8,1 procent in Spanje. De operaties in Azië staan ook onder druk.

Ahold is dus geen uitzondering. En hoewel Ahold dus flink minder presteert dan analisten hadden voorzien, blijven diezelfde analisten over het algemeen toch positief over het aandeel Ahold.

De financieel sterke positie, goede dividendvooruitzichten en relatief lage waardering geven hierbij de doorslag.




Gerelateerde artikelen