VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zweedse defensiebedrijf Saab wil HITT van de beurs halen

De bieding op het kleine beursfonds HITT mag op zich geen verrassing heten. Uit de aandeelhoudersvergadering van vorig jaar viel op te maken dat de grootaandeelhouders en oud-oprichters wel wilden cashen.

De twee bedrijven passen goed bij elkaar.

Saab AG, een afsplitsing van het automerk en veel groter dan HITT, is een mondiale speler op het gebied van technologische oplossingen voor de defensiesector en private beveiligingssystemen alsmede verkeersbegeleiding.

HITT ontwikkelt software voor verkeersbegeleidings- en navigatiesystemen. De software van HITT wordt wereldwijd verkocht aan havens en vliegvelden.

Volgens Sjoerd Jansen, ceo van HITT, is een samengaan met Saab de juiste stap om HITT verder te brengen.

"Min of meer toevallig zijn wij met Saab in gesprek geraakt en tot de conclusie gekomen dat er sprake is van een zeer goede match. Het initiatief is dus van ons uitgegaan en niet van de oud-oprichters."

In kannen en kruiken
De deal tussen beide bedrijven is al grotendeels rond. Met een cashbod van 6,60 euro, 38 procent boven de laatste beurskoers, wordt voor HITT 29,7 miljoen euro betaald. Saab heeft al 73,6 procent van de aandeelhouders van HITT weten te overtuigen.

Hieronder is ook HITT Holding, het beleggingsvehikel van de oud-oprichters, dat 53,4 procent van de stukken in handen heeft. Verder hebben nog vier andere grootaandeelhouders met een gezamenlijk belang van 20,2 procent hun fiat gegeven.

Ook het bestuur en raad van commissarissen van HITT steunen het bod van in totaal 29,7 miljoen euro en bevelen dit de overige aandeelhouders aan.

HITT Holding
HITT Holding is voor 52 procent in handen van Frans Prinsen die HITT in 1998 met een viertal kompanen via een management buy out verzelfstandigde. Oud-cfo en mede-oprichter John van Asperen bezit 12 procent in HITT Holding.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering van vorig jaar werd omfloers medegedeeld dat de grootaandeelhouders bereid zouden zijn tot een exit.

Prinsen ontkende, maar opvallend was de zet van HITT Holding door het bestuur vorig jaar de macht te ontnemen op eigen houtje het aandelenkapitaal met 10 procent te vergroten. Daarmee wekte HITT Holding toch de schijn graag de meerderheid te willen behouden, zonder extra geld in het bedrijf te pompen.

Apart beursfonds
HITT heeft sinds de beursgang in 1998 nooit echt weten te schitteren. Verlies heeft het echter nooit gemaakt en ook is ieder jaar dividend uitbetaald.

Mede door de beperkte free float en het feit dat het fonds in de veilinghandel zit, is de liquiditeit van het aandeel bijzonder beperkt.

Het afgelopen jaar was een relatief goed jaar voor HITT. De nettowinst steeg van 2,2 miljoen euro naar 3,4 miljoen euro, gelijk aan 73 cent per aandeel.

Door opgelopen vertragingen bij lopende projecten lijkt dit jaar moeizamer te verlopen, al zit de orderontvangst wel weer in de lift.

Prijs houdt niet over
De geboden prijs van 6,60 euro per aandeel zal circa 10 keer de winst over 2012 bedragen. Dat is niet overdreven hoog, aangezien HITT nog 6,8 miljoen euro aan kasgeld heeft, wat zich per aandeel vertaald in 1,50 euro.

Een premie van 38 procent lijkt misschien aardig, de geboden prijs staat in schril contrast tot de 10,90 euro waartegen HITT in 1998 zijn beursdebuut maakte.

Teslin
Bij de overige grootaandeelhouders die akkoord zijn met het bod zit ook vermogensbeheerder Teslin (5,2 procentbelang). Marco Vermeer, analist bij Teslin, wil niet spreken over de hoofdprijs, maar zegt er wel mee te kunnen leven.

Vooral ook het feit dat het om een illiquide bezit gaat, trekt Teslin over de streep. Vermeer zegt dat Teslin niet actief heeft meegedaan aan het verkoopproces.

Saillant detail is dat Teslin tezamen met HITT Holding in 2003 HITT voor een prijs van 5 euro per aandeel van de beurs wilde halen. Deze exit ging toen niet door omdat de overige aandeelhouders de prijs te laag vonden. Destijds was Prinsen commissaris bij HITT en Van Asperen cfo.
Gerelateerde artikelen