VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Activistische aandeelhouder Hermes ziet nu brood in Grontmij

Na ASMI en Océ waagt het activistische Britse beleggingsfonds Hermes zich aan ingenieursbureau Grontmij. Het concern uit De Bilt stond enkele maanden terug nog aan de rand van de afgrond. Wat lokt Hermes naar Grontmij?

Drie winstwaarschuwingen, forse schulden en vertrekkende bestuurders en commissarissen.

Zeggen dat het bij ingenieursbureau Grontmij crisis was is een understatement. Er moest zelfs een claimemissie van 80 miljoen euro aan te pas komen om het eigen vermogen weer enigszins op peil te krijgen.

Het deed de koers geen goed: begin juni konden beleggers Grontmij voor 2,20 euro per aandeel oppikken. Een jaar geleden moest het zevenvoudige worden betaald.

Nieuw avontuur Hermes
Of Hermes in deze periode al aandeelhouder was is niet na te gaan, maar een aanmerkelijk belang hadden de Engelse activistische aandeelhouders nog niet. Bij een belang van meer dan vijf procent moet volgens de Nederlandse wet beurswaakhond AFM geïnformeerd worden.


Eind mei dook de naam Hermes voor het eerst op in het register van de AFM. Ruim zes procent van de aandelen is nu in handen van de Engelsen. En waar Hermes op de deur bonkt staat op termijn iets te gebeuren.

Wellicht wil zij het management een bepaalde kant op jagen, maar misschien vindt de belegger het ingenieursbureau gewoonweg goedkoop.

Ambitieus
Wat de precieze beweegredenen van Hermes zijn om zich in te kopen in Grontmij is niet helemaal duidelijk. Het Grontmij-bestuur zal daar snel genoeg achter komen. In een-op-een gesprekken met Grontmij zal het wensenlijstje van de Britten langzaamaan op tafel komen.

Maar ook beleggers zullen waarschijnlijk snel meer weten. Hermes staat er om bekend niet te schromen de publieke arena van de aandeelhoudersvergadering op te zoeken en daar een open discussie met het management te voeren.

Jaski zal in ieder geval verder in de kosten snijden en het afstoten van nog meer minder rendabele activiteiten is niet denkbeeldig als daar onvoldoende vooruitgang blijkt te zitten.

De margedoelstelling (ebita) van Grontmij is ambitieus. In het eerste kwartaal was die marge 1,3 procent, in 2015 moet deze tussen de zes en acht procent liggen. Ook moet Grontmij vanaf 2012 op eigen kracht een omzetgroei van drie tot vijf procent realiseren.

Tegen 5,6 keer de verwachte winst van analisten in 2013 oogt het aandeel Grontmij op dit moment op de beurs niet al te duur, mits de ambitieuze plannen van Grontmij gerealiseerd kunnen worden.

Activisme geen garantie
Nederland blijkt voor de Britten een aantrekkelijk speelterrein. Voor Grontmij(ASMI) en printer- en kopieermachinefabrikant Océ. Echt tevreden zullen ze op het Londense hoofdkantoor op die investeringen niet terugkijken.

ASMI is na jarenlange juridische procedures nog altijd niet opgesplitst, al lijkt de deur daar sinds vorige maand wel een klein beetje op een kier te zijn gezet. En het Japanse Canon verhoogde in 2010 zijn bod op de Venlose kopieermachinefabrikant Océ tot ongenoegen van Hermes niet.

LEES MEER:

18 mei 2012

20 februari 2012

  20 januari 2012

9 januari 2012

19 december 2011

9 november 2011

8 november 2011

18 augustus 2011

13 mei 2011

10 maart 2011




Gerelateerde artikelen