VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fantasie geprikkeld door deal Apple en TomTom

Twee jaar nadat TomTom door Google werd bedankt voor bewezen diensten heeft de navigatieproducent onderdak gevonden bij aartsrivaal Apple. Beleggers reageren wel erg euforisch.

"Ik zal er alles aan doen om Android kapot te maken. Tot mijn laatste adem en mijn laatste dollar."

Apple-icoon Steve Jobs wist hoe je een vijandschap moet cultiveren. Na eerst jarenlang fulmineren tegen Microsoft werd uiteindelijk Google de gedroomde vijand.

Die strijd werd ingegeven door Android, het besturingssysteem voor mobiele telefoons en smartphones van Google. De partij die zijn besturingssysteem, de machinekamer van ieder softwaretoepassing, tot standaard weet te verheffen kan de markt domineren.

Tegenover elkaar staan betekent in ieder geval niet samen werken. Dat Apple nog veel langer gebruik zou maken van de kaarten van Google lag dan ook niet in de lijn der verwachtingen.

Nu is het dan zover. Apple begint zijn eigen Maps-functionaliteit, zo onthulde Apple-topman Tim Cook tijdens een conferentie die het concern jaarlijks organiseert.

Profiteren
TomTom kan de vruchten plukken van deze nieuwe stap in de rivaliteit tussen Apple en Google. In een eenregelig persbericht laat de Nederlandse navigatieproducent weten een overeenkomst getekend te hebben met Apple voor de levering van kaarten "en gerelateerde informatie."

Beleggers reageren zeer positief en zetten het aandeel flink hoger. Leuk voor langetermijnbeleggers in TomTom: zij kunnen wel een oppeppertje gebruiken. Het navigatiebedrijf worstelt al tijden met de teruglopende verkoop van losse kastjes. Die neergang wordt onvoldoende opgevangen door softwareverkopen en levering van navigatiemateriaal aan de auto-industrie.

Minder dan een jaar geleden moest TomTom andermaal zwaar afschrijven op de in 2007 overgenomen kaartenmaker Tele Atlas. Van de 2,9 miljard euro die TomTom-topman Goddijn vijf jaar geleden betaalde is nu nog maar de helft in waarde over.


Toch is nooit getwijfeld over het nut van de overname. Apple lijkt vooral gevoed te worden met informatie die TomTom heeft aangekocht, de Tele Atlas-kaarten.

Profijtelijk
Tot tweeënhalf jaar leverde TomTom kaartinformatie aan Google en verdiende daar een mooie cent mee. In 2009 besloot Google het heft in eigen handen te nemen en zelf kaarten te gaan maken. Sindsdien rijden de Google-auto's de planeet rond om foto's te maken, het Streetview-project.

Er zijn nooit cijfers bekend geworden over de opbrengsten die TomTom uit Google haalde.

Evenmin is duidelijk hoeveel profijt er nu uit Apple gehaald gaat worden. Toch lijkt het geen gewaagde stelling om aan te nemen dat Apple de bovenliggende partij was in onderhandelingen die volgens een TomTom-woordvoerder maanden hebben geduurd.

TomTom zou en moest deze opdracht binnen hengelen om een rol te spelen tussen mastodonten van de Haute Technology. Of er meteen veel winst gedraaid gaat worden valt te bezien.

Fantasie
Het is ook niet zo dat TomTom de enige partner is in het kaartenproject van Apple. De laatste tijd heeft Appel al drie bedrijfjes overgenomen die actief zijn in de navigatiesoftware.

Het leek er daarom lang op dat Apple, net als Google, zijn eigen kaartendatabase zou gaan samen stellen. Maar nu lijkt het erop dat Apple de gegevens liever in licentie inkoopt van TomTom.

Zo begon ook de samenwerking tussen TomTom en kaartenmaker TeleAtlas, die van klant en leverancier. In de loop der tijd werd de band zo hecht dat een overname logisch was, maar duur.

In het geval van Apple ligt dat anders. De technologiereus heeft genoeg geld om heel TomTom in één hap op te slokken. Misschien dat dat de fantasie van beleggers prikkelt.




Gerelateerde artikelen