VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

14 juni 2012

Marc Faber: `Kredietcrisis nog maar het begin`

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Niemand verwacht van doemdenker Marc Faber rooskleurige vergezichten nu de crisis doorwoekert. De Zwitser blijkt nog zwartgalliger dan gedacht over de economische toekomst. Een interview.

Aan economische Cassandra's geen gebrek in tijden van crisis. Maar Marc Faber is een klasse apart.

De doemdenkende Zwitser was een van de weinige economen die zowel voor de krach van 1987 als de kredietcrisis in 2008 waarschuwde.

Die voorspellingen versterkte de reputatie van Faber onder beleggers. Hij is inmiddels vaste commentator bij zakenzenders als CNBC en Bloomberg TV en bovenal publicist van het

Daar verkondigt hij zijn stevige visies en die zijn niet om vrolijk van te worden. Faber is ervan overtuigd dat de wereld zich opmaakt voor een alles verwoestende finale crisis.

"Het extreem ruime monetaire beleid van centrale banken zal uiteindelijk leiden tot extreme inflatie en instorting van het financiële systeem. Een interview met Dr. Doom.

Nobelprijswinnaar Paul Krugman bepleit dat het aanzwengelen van de geldpers de enige mogelijkheid is om de Westerse economie uit het slop te trekken. 
Onbegrijpelijk. Denkt Krugman nou echt dat het bijdrukken van geld zal werken als een medicijn voor de zieke wereldeconomie?

Als je financiële markten of een economie wil ondersteunen met monetaire injecties moet iedere injectie zwaarder zijn dan de vorige om nog impact te hebben. Veel zwaarder.

Dit leidt tot kolossale onevenwichtigheden in de economie en ongewenste gevolgen, zoals nieuwe bubbels. Of deze bubbels in 5 of 10 jaar zullen knappen weet ik niet, maar het zal gebeuren.

Wat ziet u nu als een zeepbel?
De staatsobligatiemarkten vertonen bijvoorbeeld sterke tekenen van bubbelvorming door het ruime monetaire beleid van centrale banken en het op grote schaal opkopen van obligaties.

Het rendement op Duitse, Amerikaanse of Zwitserse staatsobligaties bedraagt een paar procent. Gecorrigeerd voor inflatie is het rendement op deze obligaties negatief.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}