VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Meer keuze fastfoodbeleggers met beursgang Burger King

Na twee jaar is snackgigant Burger King weer terug op de beurs. Opnieuw zal het concern strijden met McDonald's om de gunst van de fastfoodbelegger, een groep die fraaie rendementen gewend is.

Twee jaar geleden werd Burger King van de beurs gehaald door private equity bedrijf 3G.

Toen was het bedrijf de nummer twee hamburgerverkoper in de VS achter McDonald's.

Nu keert het bedrijf terug, maar wel als nummer drie. eveneens beursgenoteerde Wendy's is Burger King gepasseerd.

Met de terugkeer van Burger King hebben beleggers in fastfood nog meer keuze.

Naast bekende namen als McDonald's, Kentucky Fried Chicken en Pizza Hut (de laatste twee zijn merken van het beursgenoteerde Yum! Brands) zijn Chipotle Mexican en Domino's pizza is te vinden op de beurs van New York.

Groeispurt in fastfood
De meeste aandelen van de fastfoodbedrijven hebben afgelopen jaren bijzonder mooie rendementen laten zien.

Neem McDonald's. Werelds bekendste hamburgerverkoper zag zijn omzet de laatste vijf jaar met 19 procent stijgen.

De winst klimt mee. Per aandeel verdubbelde de winst van McDonald's ruimschoots van 2 dollar in 2007 naar ruim vijf dollar in 2011.

Dit is deels te verklaren door de aandeleninkoop van de onderneming. De afgelopen vijf jaar nam het aantal uitstaande aandelen af met vijftien procent, waardoor hogere winsten met steeds minder aandeelhouders werden gedeeld en de winst per aandeel steeg.

Een maatstaf die laat zien dat er ook onderliggend geld wordt verdiend is het bedrijfsresultaat (ebitda). Doordat die per saldo harder steeg dan de omzet is McDonald's de afgelopen jaren ook nog eens winstgevender geworden.

Achterblijver
Burger King was de afgelopen jaren veel minder rendabel. Om die achterstand in te lopen heeft durfinvesteerder 3G afgelopen twee jaar in de kosten gesneden en de strategie omgegooid.

Of dat is gelukt moet vanaf nu blijken. Beleggers zijn bereid 14 keer de verwachte winst van 2013 te betalen voor het aandeel McDonalds. Het zou bijzonder zijn als durfinvesteerder 3G er in twee jaar in is geslaagd om Burger King op datzelfde niveau te brengen.