VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

25 juni 2012

Nieuwe index geeft beleggers sneller informatie over economie

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Beleggers kijken vaak reikhalzend uit naar nieuwe cijfers over de economie. Toch lopen zij daarmee soms hopeloos achter op de actualiteit. Een nieuwe index moet beleggers meer bij de tijd brengen.

Cijfers over economische groei of conjunctuur komen vaak pas maanden na afsluiting van het betreffende kwartaal.

Detailhandelscijfers laten meestal twee maanden op zich wachten en de huizenverkopen komen pas na een maand door.

TRX
Dat kan sneller. Eind juni werd een graadmeter geïntroduceerd die mogelijk van nut kan zijn voor beleggers die sneller willen weten hoe het met de conjunctuur gaat: de Transportindex, afgekort TRX.

Transport is de bloedsomloop van de economie. Transportbewegingen zeggen veel over de conjunctuur. Niet voor niets is de Baltic Dry Index die tarieven voor zeetransport bijhoudt, een belangrijke graadmeter voor veel beleggers.

De TRX wordt samengesteld uit de dagelijkse tellingen van het aantal bewegingen van zeeschepen in Nederlandse havens, binnenvaartschepen en vrachtauto's.

Omdat de tellingen volledig automatisch gaan, bij vrachtwagens bijvoorbeeld door de bekende weegpunten in de weg, kan de TRX zeer actueel zijn.

De stand van vandaag zegt iets over de werkelijke transportbewegingen die gisteren in Nederland plaatsvonden. De index wordt dagelijks vastgesteld op basis van het gemiddelde van de waarnemingen in de zeven dagen ervoor, inclusief de weekends en feestdagen.

De TRX is een initiatief van het Nieuwsblad Transport en is te raadplegen op de website . Er zijn gegevens vanaf 1 juni vorig jaar. In die grafiek is eind december een flinke dip zichtbaar die het gevolg is van de feestdagen.

Herstel
Nu de index ruim een jaar loopt wordt de vergelijking met vorig jaar interessant. Het lijkt erop dat de vervoerssector zich herstelt. Sinds januari loopt de TRX index gestaag op en eind mei kwam zij voor het eerst weer een paar keer boven de beginstand van 100 punten.

Het zou goed kunnen dat de TRX een conjunctuurgraadmeter is die in actualiteit nauwelijks te verbeteren is. Voor beleggers kan het geen kwaad deze index dagelijks even te bekijken.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}