VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

29 juni 2012

De balans na zes maanden: AEX blijft achter bij de rest van Europa

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De aandelenbeurs van Amsterdam is ondanks een prima slotdag in de eerste helft van dit jaar met 3 procent gedaald. Daarmee is Nederland in Europa een uitzondering: vrijwel alle andere beurzen stegen in de eerste helft van 2012.

De AEX begon dit jaar op 312,47 en stond half maart eventjes ruim 7 procent hoger en begin juni ruim 9 procent lager ten opzichte van het begin.

Dat zijn geen al te forse extremen. Het is wel eens erger geweest. Het beeld voor de bredere Amsterdam All Stocks index, waarin momenteel 124 aandelen zitten, is vergelijkbaar.

Ondanks de paniek over Griekenland en Spanje en de onzekerheid rond de euro was het eigenlijk een betrekkelijk rustig halfjaar. Tenminste als je alleen naar de indices kijkt.

Een blik op de individuele aandelen vertelt een ander verhaal. Er zijn flinke uitschieters, zowel naar boven als naar beneden.

GROOTSTE STIJGERS OP DE AMSTERDAMSE BEURS IN DE EERSTE HELFT VAN  2012 
 
Bij Logica, LBI en TNT Express wordt de stijging veroorzaakt door de verwachting van een overname, hoewel deze bij geen van drieën al helemaal in kannen en kruiken is.

Een ouderwetse boekenuitgever als Brill doet het opvallend goed in deze tijd van digitalisering en dalende oplagen.

Nu is Brill de laatste jaren weer een stabiele dividendbetaler. Arcadis is nummer vijf op de lijst van grootste stijgers. De aandelen werden door beleggers beloond voor een uitstekend eerste kwartaal.
 


GROOTSTE STIJGERS ONDER DE AEX-FONDSEN IN DE EERSTE HELFT VAN  2012                                  
 
Onder de 25 hoofdfondsen van de AEX is TNT de grootste stijger, gevolgd door PostNL dat als grootaandelhouder in TNT van de overname door UPS kan profiteren. ASML deed het met een plus van 22 procent ook erg goed.

De chipmachinemaker uit Veldhoven presteert al jaren uitstekend, passeerde onlangs zelfs Philips in beurswaarde en maakt sinds 15 juni deel uit van de belangrijke Euro Stoxx 50 index.

Aegon keerde voor het eerst in jaren weer een klein dividend uit en boekte ook een plus. Aandeelhouders Heineken gingen er 12 procent op vooruit, onder meer dankzij de uitstekende eerste kwartaalcijfers van de bierbrouwer.

GROOTSTE DALERS ONDER DE AEX-FONDSEN IN DE EERSTE HELFT VAN  2012                                           
 
Het slechtste aandeel uit de AEX was in het eerste halfjaar SBM Offshore. De bouwer van drijvende platforms begon begin deze eeuw aan het bouwen van mobiele booreilanden maar hield daar een flinke scheur in de broek aan over.

Er moest meer dan één miljard dollar op de activiteit worden afgeboekt. Daarmee werd de winst over 2011 ruimschoots weggevaagd. Het aandeel verloor in de eerste zes maanden 33 procent van haar waarde.

Toch lijken de vooruitzichten voor dit jaar goed. Olieconcerns als Shell, Exxon en Petrobras investeren fors in nieuwe projecten en blijven bij SBM aankloppen. De orderportefeuille is daardoor goed gevuld. Mogelijk is de huidige lage koers een goed instapmoment.

Opvallend is dat KPN ook in de top 5 van grootste dalers staat, ondanks het feit dat het Mexicaanse América Móvil een groot belang in de telecomaanbieder opbouwde.

Andere grote dalers zijn de voor recessie gevoelige staalzusjes ArcelorMittal en Aperam en bankverzekeraar ING Groep, die een flinke knauw kreeg door het oplaaien van de crisis in Spanje en Boskalis Westminter, dat als gevolg van de crisis zijn marges zag verslechteren.

GROOTSTE DALERS OP DE AMSTERDAMSE BEURS IN DE EERSTE HELFT VAN 2012 
 

Een blik op de hele beurs leert dat de lokale fondsen Kardan, Antonov en Pharming driekwart van hun waarde hebben verloren in zes maanden tijd.

De toekomst van deze bedrijven is bepaald onzeker te noemen. Andere grote dalers zijn SNS Reaal en BAM Groep, die ieder op hun eigen manier zwaar getroffen zijn door de vastgoedcrisis in Europa.

Achteraf is het natuurlijk makkelijk vast te stellen waar je wel en niet in had moeten zitten. Voor de tweede helft van dit jaar zullen beleggers op zoek moeten naar de grootste stijgers.

Eén voorspelling durven wij wel aan: dat zullen ook dan weer de aandelen zijn van bedrijven waarop een overnamebod wordt gedaan.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}