VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Eurocrisis lijkt aan Nedap volledig voorbij te gaan

Na het al goed verlopen 2011 is Nedap hard op weg ook van 2012 een zeer succesvol jaar te maken. Tegen alle economische verhoudingen in verhoogt het technologiebedrijf de winstverwachting voor de eerste jaarhelft.

Waar de Europese schuldencrisis afgelopen maand voor de eerste winstwaarschuwingen zorgden, is het beeld bij de Nederlandsche Apparatenfabriek “Nedap” uit Groenlo van een totaal andere orde.

Had het innovatieve technologie bedrijf zich in een tussentijds bericht uitgegeven op 10 april van dit jaar al zeer positief over de eerste jaarhelft uitgelaten, daar doet het nu nog een schepje bovenop.

Forse winstgroei
Op 10 april  sprak Nedap al over een ‘duidelijke’ (7-12 procent volgens Schaal van Mock) omzetgroei en een sterke tot aanzienlijke (20-45 procent) winststijging.

Nu is dat nog eens verder opwaarts bijgesteld. Nedap rekent nu op een omzet van circa 83 miljoen euro, wat 19 procent meer is dan over de eerste helft van 2011.

Het bedrijf benadrukt dat gecorrigeerd voor de afgestoten toeleveringsactiviteiten de opbrengsten bijna 30 procent hoger liggen dan vorig jaar, volledig autonoom.

De nettowinst zal ‘fors’ toenemen, wat volgens de Schaal van Mock meer dan 45 procent groei impliceert.

Agri en Power Supplies
Het zijn met name de marktgroepen Agri (automatisering van processen in de veehouderij) en Power Supplies (elektronische besturingen gebaseerd op vermogenselektronica voor onder meer licht en autonome energiesystemen).

Slag om de arm
Voor geheel het jaar blijft Nedap wat voorzichtig . Wel doet het voor het eerst een winstprognose, maar de uitspraak van een verdere groei van de totale opbrengsten spreekt na dit bericht niet echt tot de verbeelding. Hierbij zij bedacht dat de tweede jaarhelft normaliter goed is voor circa tweederde van het jaarresultaat.

De onzekere en volatiele economische omstandigheden maken voorspellen moeilijk, aldus Nedap. Het bedrijf voegt daar echter aan toe dat door te blijven investeren in een breed productportfolio en een wereldwijde marktbewerking het minder afhankelijk probeert te zijn van externe invloeden.


Zo wordt bij Agri verder gebouwd aan eigen verkooporganisaties in China en profiteerde de marktgroei Power Supplies van nieuw aangeboorde verkoopkanalen in de Verenigde Staten.

Overname of zelfstandig verder?
De strategie van Nedap, investeren in een brede innovatieve productarsenaal, blijkt succesvol. Enkele jaren geleden ontbrak het vaak nog aan de marketingkracht om de prachtige uitvindingen aan de man te brengen.

Het bedrijf laat daarmee zien dat het zich nog altijd prima alleen kan redden en het inderdaad niet gehouden is aan een overnamepoging zoals de buurman uit Haaksbergen TKH in 2010 ondernam.

Dat neemt echter niet weg dat Nedap zal moeten blijven presteren. De druk van TKH als potentiële koper werkt vooralsnog positief. TKH profiteert hier ook deels van via het 5 procentbelang dat het heeft in Nedap.

Dat het alsnog tot een samengaan van de twee innovatieve ondernemingen uit Twente komt valt zeker niet uit te sluiten.

Nedap en TKH werken al samen op het gebied van beveiligingssystemen, een segment waarin TKH juist sterk groeit, onder meer via de recente gedeeltelijke overname van het Duitse Augusta. En mogelijk dat internationale expansie beide bedrijven alsnog in elkaars armen drijft. 




Gerelateerde artikelen