VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bezorgde centrale banken zetten de geldkranen verder open

Drie centrale banken die binnen een uur bekend maken de economie een extra zet te geven. Het lijkt een gecoördineerde actie, normaal een noodmaatregel, en illustreert de grote bezorgdheid onder centrale bankiers.

Veel woorden maken ze er niet aan vuil, de centrale bankiers uit China en Groot-Brittannië.

Een gebruikelijke ultrakorte verklaringen op de websites van de respectievelijke banken maken ze bekend de economieën extra te stimuleren.

De Bank of England beet donderdagmiddag het spits af. Zij maakte bekend ruim 60 miljard euro richting financiële markten te sturen en houdt de rente op het ultralage peil van 0,5 procent, de laagste stand in meer dan driehonderd jaar.

Even later volgde de Chinese centrale bank met een onverwachte renteverlaging, de tweede in evenveel maanden.

De Europese Centrale Bank kwam met een minder verrassende maar desondanks historische verlaging van de rente tot 0,75 procent voor zijn belangrijkste tarief. De achtergronden van de renteverlaging zijn duidelijk.

De ECB wil vertrouwen in de kwakkelende markten brengen en het voor banken makkelijker om goedkoop te lenen en kredieten aan bedrijven wat makkelijker te verlengen.

De acties van de drie centrale banken geven alvast aan dat de beleidsmakers alle zeilen proberen bij te zetten om de sterk vertragende wereldeconomie op koers te houden.

Want de zorgen gaan niet alleen uit naar kwakkelende economiën zoals Spanje en Griekenland. In een toelichting op zijn rentebesluit sprak ECB-president Draghi de verwachting uit dat de hele Eurozone zwak blijft en gevoelig is voor nieuwe tegenslag. Dat is een duidelijke verwijzing naar sterkere eurolanden als Duitsland en Nederland.

Opvallend
Al bij al is de timing van de centrale bankiers opvallend. De banken lijken haast samen op te trekken, een gecoördineerde actie dus. Meestal blijft zo'n initiatief voorbehouden voor momenten van hoge nood. Zoals in juni vorig jaar toen de paniek groot was na politieke onrust in Griekenland.

Ook in december was er een gezamenlijk actie van centrale banken wereldwijd om lenen in dollars veel goedkoper te maken. Ook toen was er geen directe aanleiding tot massaal ingrijpen. Dat voedde de gedachte dat er zich achter de schermen ernstige zaken afspeelde.

Zo circuleerde een gerucht dat een Europese bank op omvallen stond omdat het niet meer aan voldoende geld kon komen.

Overtuigingskracht
De centrale banken hebben gehandeld, naar eigen zeggen om de economie aan te zwengelen. Het valt te hopen dat dit de enige reden is.