VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Soepelere rekenregels geven financiële instellingen kunstmatig lucht

Recente coulance van de regelgever voor het waarderen van verplichtingen zorgt voor flinke koersstijgingen van financials. Toch zijn de regels een puur boekhoudkundige exercitie.

De verzekeraars SNS Reaal, Delta Lloyd en Aegon doen het de laatste weken aanzienlijk beter dan de hoofdgraadmeter op het Damrak (AEX).

De goede prestaties van vooral de laatste dagen hebben te maken .

Hoe het zit? Verzekeraars gaan in ruil voor ontvangen verzekeringspremies allerlei verplichtingen aan. Zo garandeert een pensioenverzekeraar uitkeringen als een bepaalde leeftijd is bereikt. Bij sterfte moeten verzekeraars die een overlijdensrisicoverzekering zijn aangegaan uitkeren.

De verplichtingen liggen vaak in de verre toekomst. Om vandaag de gezondheid van een verzekeraar te beoordelen worden de verplichtingen tegen de risico vrije rente (ECB AAA yield) contant gemaakt en vergeleken met de huidige waarde van de beleggingen.

Door de extreem lage rente liggen de toekomstige verplichtingen in de laatste jaren buitengewoon hoog. Dit vreet aan de buffers van verzekeraars.

Nieuwe regels
De regelgever zorgt hier nu voor wat verlichting. Kort gezegd mogen verzekeraars vanaf het tweede kwartaal voor het berekenen van de solvabiliteit een zogenaamd "ultimate forward rate tarief" gebruiken voor het waarderen van verplichtingen die verder weg liggen dan 20 jaar.

Het speciale tarief is vastgezet op 4,2 procent, wat aanzienlijk hoger dan bijvoorbeeld de 30 jaar ECB AAA rente die momenteel rond de drie procent schommelt.

Financiële markten lijken een voorschot op de nieuwe regels te nemen. De koersen van SNS Reaal, Delta Lloyd en Aegon liepen de laatste weken fors op.

En dit is niet heel vreemd. De bufferratio's van verzekeraars zullen als gevolg van de wijziging flik omhoog klauteren. De verzekeraars kunnen volgens marktvorsers rekenen op een stijging van de solvabiliteit van zeker 15 procentpunt.

Vooral voor het geplaagde SNS Reaal is de coulance van de regelgever een opsteker. Het aandeel van de bank verzekeraar dook midden juni nog onder de euro, maar steeg in enkele weken tot boven de 1,30.

Puur boekhouden
Even terug naar de realiteit. De maatregel blijft een puur boekhoudkundige exercitie. Het verandert eenvoudigweg niet de echte rente, en het rendement dat verzekeraars maken op de belegde inkomsten uit polissen.

Deze rente blijft buitengewoon laag. En de met een kwartprocentpunt tot 0,75 procent van 5 juli, maakt duidelijk dat tarieven voorlopig laag zullen blijven. 

De regelgever lijkt hier ook zo over te denken. "DNB verwacht onverkort van verzekeraars terughoudendheid in dividenduitkeringen en maatregelen ter versterking van hun kapitaalpositie", vertelt DNB streng in het persbericht.

Zodoende blijft ook de situatie voor de SNS Reaal penibel. Het concern heeft niet alleen last van de lage rente maar blijft ook kampen met tegenvallers uit de vastgoedtak Property Finance.

Het maakt het onwaarschijnlijk dat de bank-verzekeraar op korte termijn de resterende 850 miljoen euro (inclusief boete) staatschuld kan aflossen.