VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Optimistisch gilde der analisten ziet forse winstgroei AEX komende 3 jaar

Het goede nieuws: analisten verwachten dat AEX-bedrijven in 2015 veertig procent meer winst maken dan in 2011. het slechte nieuws: analisten zitten er vaak naast omdat ze te optimistisch zijn. 

Stapt u wel eens in een aandeel na een aanbeveling van analisten?

Dat hoeft geen onverdeeld succes te zijn, want analisten zijn rasoptimisten.

Uit onderzoek blijkt dat minder dan tien procent van alle beleggingsadviezen (kopen, houden en verkopen) een verkoopadvies is.

De banken waar analisten voor werken leveren vaak ook lucratieve adviesdiensten aan bedrijven. En een verkoopadvies is niet bepaald goede reclame. 

Daarbij hebben banken direct belang bij koopadviezen omdat dit meer handel en dus transactie inkomsten oplevert.

Een koersdoel is niets anders dan de som van de (verdisconteerde) toekomstige winsten die de analist verwacht. Maar welke winstgroei is er nodig om deze koersdoelen te kunnen verdedigen? 

Ambitieus
Komende jaren zien analisten veel moois gebeuren op de Nederlandse beurs. Zij verwachten dat de gemiddelde winst van bedrijven in de AEX in 2015 veertig procent hoger ligt dan in 2011.

Dat klinkt ambitieus in tijden van crisis en werpt de vraag op hoe analisten hun vergezichten componeren. Vaak borduren ze voort op de winsten die bedrijven in het verleden presenteerde. Het is een kwestie van lijntjes doortrekken.

Neem bijvoorbeeld ASML, Ahold en Unilever die in de laatste jaren mooie winsten presenteerden. Hier verwachten analisten ook tot en met 2015 steeds hogere winsten. 

Bij bedrijven die in (tijdelijke) problemen zitten, gebeurt juist het omgekeerde. Analisten verwachten bij deze bedrijven dat tegenvallers zullen blijven aanhouden. Zo is de verwachting van dat bijvoorbeeld KPN en TomTom komende jaren de winst verder zien dalen.

Shell voorspellen

Een kleine exercitie toont aan hoe betrekkelijk die voorspellingen in praktijk zijn. De VEB analyseerde de accuraatheid van voorspellingen ten aanzien van de winst voor Shell voor de jaren 2006 tot en met 2011. Pakweg dertig analisten houden zich bijna dagelijks bezig met het volgen de oliegigant. 

Ondanks die ruime aandacht voor het fonds blijft de glazen bol troebel. Het analistenoordeel wijkt gemiddeld ongeveer 25 procent af ten opzichte van de werkelijk behaalde winst.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}