VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Spaanse financiële sector stevig aan de ketting in Brussel

De Spaanse bankensector krijgt een forse kapitaalinjectie direct uit het noodfonds, maar daar worden wel strikte voorwaarden aan gehangen. De blauwdruk voor een Europese bankenunie.

Akkoorden genoeg in Europa, maar het is de uitwerking die telt.

Voor Spanje lijkt de eerder toegezegde miljardensteun toch nog een behoorlijke keerzijde te krijgen.

De 100 miljard euro die de banken uit het steunfonds krijgen - nog deze maand een voorschot van 30 miljard- is verre van onvoorwaardelijk.

Harde eisen aan sector…
Individuele banken die gebruik gaan maken van de steungelden zullen hogere kapitaalbuffers moeten gaan aanhouden dan de 9 procent die in Europa wordt voorgeschreven. Mogelijk mogen zij ook geen dividend uitkeren.

Verder zullen salarissen van bankpersoneel aan banden worden gelegd en bonussen worden verboden. Mogelijk zullen banken zelfs gedwongen worden ingrijpende herstructureringen door te voeren tot fusies aan toe.

Ook het binnenlandse toezicht en regelgeving zal door Brussel grondig onder de loep genomen worden en waar nodig gereviseerd worden.

Verder zal er een zogeheten ‘bad bank' opgezet moeten worden waarin de slechte leningen van afzonderlijke banken ondergebracht moeten worden. Hiertoe zullen strenge stress testen bij banken worden uitgevoerd.

Deze bad bank, waarschijnlijk waargenomen door Banco de Valencia, zal eveneens aan strikte toezichteisen moeten voldoen. Uiteindelijk zullen de verliesgevende activa geliquideerd worden.

...en aan de Spaanse overheid
Niet alleen de bankensector moet er aan geloven, ook de Spaanse overheid wordt het mes op de keel gezet.

Begrotingsdoelstellingen maken onherroepelijk onderdeel uit van de bankensteun. Dat wil zeggen dat indien Spanje niet genoeg zijn best doet de overheidsfinanciën op orde te brengen, de geldkraan vanuit Brussel alsnog dichtgedraaid wordt.

Op deze wijze blijft Spanje uiteindelijk toch verantwoordelijk voor zijn eigen bankensector.

Wel respijt
Brussel heeft de Spaanse overheid wel een jaar langer de tijd gegeven de 3 procent norm te halen. Spanje dient daar nu in 2014 aan te voldoen.

Voor de tweede keer in een korte periode is besloten dat Spanje dit jaar op een hoger tekort mag uitkomen dan eerder afgesproken. Werd dit eerder opgerekt van 4,4 procent naar 5,3 procent, nu is het streven een tekort van 6,3 procent.

Meteen actie
Spanje heeft inmiddels maatregelen genomen om tekorten te dempen. De btw gaat onder meer met 3 procent omhoog. De maatregelen samen moeten in tweeënhalf jaar tijd 65 miljard euro opleveren.

Conclusie is dat Spanje behoorlijk onder curatele is gesteld van Brussel, waarmee weer een Europees land zijn soevereiniteit grotendeels heeft ingeleverd. De Europese integratie gaat voort, helaas uit nood geboren.