VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Probleemproject Yme speelt weer op bij SBM Offshore

Olieplatformbouwer SBM Offshore blijft in de greep van het Yme-platform. Alweer zijn er bij het gebruikklaar maken complicaties ontstaan.
Zijn beleggers daar wel tijdig over geïnformeerd? SBM reageert.

Volgens Noorse media en het sectortijdschrift Upstream zijn alle werkzaamheden op het Yme-platform stilgelegd en de medewerkers geëvacueerd.

Er zouden scheuren zitten in de betonnen poten van het platform voor de Noorse kust.

Beleggers vrezen nu voor nieuwe verliezen die SBM op het nachtmerrieproject in de boeken moet opnemen.

Koersgevoelige informatie
SBM heeft in de media bevestigd dat de werkzaamheden zijn opgeschort, maar wil niet ingaan op de oorzaken en de mogelijke gevolgen voor het concern.

Vreemd genoeg heeft bestuursvoorzitter Bruno Chabas geen officieel persbericht verspreid naar aanleiding van de berichten. Dit terwijl het nieuwsfeit alle kenmerken heeft van koersgevoelige informatie.

En koersgevoelige informatie moet door beursfondsen onverwijld openbaar gemaakt worden via een persbericht.

Namens beleggers vraagt de VEB nu om duidelijkheid van SBM.

Reactie SBM
Inmiddels heeft SBM gereageerd op de vragen van beleggers. Volgens bestuursvoorzitter Chabas is het Noorse Yme-platform veilig en onderzoekt SBM of haar mensen weer aan boord kunnen om het werk ‘snel, efficiënt en veilig’ af te ronden.

Met opdrachtgever Talisman en de Noorse overheid heeft SBM ‘constructief overleg’ gehad over mogelijke productiegebreken aan het Yme-project en de evacuatie door Talisman van al het personeel.

Een Noorse overheidsinstantie stort zich nu op een rapport over de veiligheid van het nachtmerrieproject.  

Ondanks de nieuwe tegenslag, zegt SBM het project te willen afmaken en meerdere opties te onderzoeken om het personeel weer op het Yme-platform te krijgen. Desnoods wil het Talisman via een rechtsgang daartoe dwingen, zo heeft een SBM-zegsman het Financieele Dagblad laten weten.

Of de evacuatie ook daadwerkelijke tot nieuwe kosten zal leiden, is volgens SBM nog niet duidelijk. ‘Dit is afhankelijk van de vraag of Talisman SBM zal toestaan het werk te hervatten’, aldus Chabas in zijn reactie aan de VEB vrijdagmorgen. SBM bracht tegelijkertijd alsnog een persbericht naar buiten.

Dooretteren
Het mogelijk nieuwe onheil dat deze week naar buitenkwam heeft het aandeel SBM een nieuwe opdoffer gegeven. Het is de zoveelste tegenvaller bij het platform voor de Noorse kust.

Voor de Canadese olie- en gasproducent Talisman Energy werkt SBM met man en macht aan het gebruiksklaar maken van het platform. Een project dat al eind 2008 afgerond had moeten zijn, maar volgens Talisman loopt inmiddels ook de nieuwe planning van zomer 2012 gevaar.

Vorig jaar moest al voor 850 miljoen dollar aan afboekingen op het Yme-platform worden geslikt door kostenoverschrijdingen, productiefouten en vertraging in de oplevering van het project.

Talisman en SBM liggen nu in de clinch over wie precies verantwoordelijk is voor de extra kosten en gooien inmiddels openlijk met modder naar elkaar.

Een gestarte arbitrageprocedure moet gaan uitmaken of SBM een deel van de verliezen kan recupereren bij de Canadezen.

Nieuwe eisen
Behalve dit laatste incident doken enkele dagen geleden in de Noorse media ook al berichten op dat de Noorse overheid bij eigenaar Talisman aandringt op een nieuw plan voor een licentie.

De oude licentie zou door de vele tussentijdse problemen en aanpassingen niet meer voldoen.

Welke gevolgen dit mogelijk zal hebben voor voltooiing van het Yme-project en gevolgen voor SBM is ook nog onduidelijk.
Gerelateerde artikelen