VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Rol BrandFunding bij Sabon uitgespeeld

Beleggingsfonds BrandFunding, ooit "het meest ambitieuze retailfonds van Nederland", is weer terug bij af: een lege huls zonder activa. Tijdens een bijeenkomst van beleggers ontbrak de centrale figuur in deze tragedie: Bob Ultee.

De zeepwinkels van de voormalige deelneming Sabon maken van een groep nieuwe investeerders.

De bittere realiteit voor de BrandFunding-beleggers is dat zij met lege handen achterblijven. De fondsbeheerder zal op korte termijn het fonds zal liquideren.

BrandFunding kende een razendsnelle opkomst op de beurs en ging zo mogelijk nog sneller onderuit.

Ruim twee jaar geleden ging Sabon naar de beurs via een zogenoemde reverse listing, waarbij activiteiten in een bestaande beursnotering worden ingebracht. Het fonds groeide snel en bereikte even zelfs een beurswaarde van 150 miljoen euro.

De problemen ontstonden toen de aangekondigde overname van Apple reseller I-Centre niet doorging. Deze overname had Sabon schaalgroote en winst moeten brengen volgens grootaandeelhouder en Sabon-oprichter Bob Ultee.

De overname van I-Centre zou deels gefinancierd worden met de verkoop participaties BrandFunding. Toen de koers van BrandFunding binnen een paar dagen implodeerde, kon de overname geen doorgang vinden en raakte ook Sabon van de regen in de drup.

Op 9 juli 2012 volgde het faillissement.

Ultee afwezig
De participantenvergadering van 12 juli was het ideale podium voor uitleg van Ultee aan de participanten. Ondanks herhaalde verzoeken van fondsbeheerder Persist was hij afwezig en kon hij geen verantwoording over zijn gevoerde beleid afleggen aan de beleggers.

Een dag eerder schitterde hij ook door afwezigheid toen het winkelpersoneel van de gevolgen van het faillissement van Sabon op de hoogte werd gesteld. Ook de curator van Sabon was niet bereid om de beleggers tijdens de participantenvergadering te woord te staan.

Waslijst aan problemen
Slecht nieuws komt zelden alleen. Zo bleek uit mededelingen van de fondsbeheerder dat de AFM onderzoek doet naar de jaarrekening over 2011. Een jaarrekening waarbij accountant Pricewaterhouse Coopers in april 2012 nog een goedkeurende verklaring gaf zonder enig voorbehoud.

Ook wordt de beheerder betrokken bij een aantal juridische procedure. Diverse banken hebben beslag gelegd op de privé-bezittingen van Ultee, maar een aantal hebben ook BrandFunding gedaagd.

Daarnaast sluimert nog een conflict met de voormalige beheerder Value8 over het aanpassen van de uitoefenprijs van hun opties, waarbij de advocaten van beide partijen elkaar bestoken met brieven.

In BrandFunding is geen cent meer aanwezig. De laatste twee ton euro werd een paar dagen voor het aantreden van de huidige beheerder door zijn voorganger als lening verstrekt aan deelneming Sabon. Saillant detail: die gulle kredietvertrekker was de schoonvader van topman Ultee.

Genoegdoening voor beleggers?
De vraag is of beleggers ooit iets van hun inleg terug zien. Ze zullen met een nare smaak in de mond terugdenken aan de grootse vergezichten die Bob Ultee nog maar drie maanden geleden schetste.

Eind april 2012 had Ultee het in een uitzending van Harry Mens nog over een winst die dit jaar zou kunnen oplopen tot 25 miljoen euro.