VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggingsgoeroe Marc Faber trekt voor het eerst naar Europa

Marc Faber is om. De waarderingen van Zuideuropese aandelen zijn nu zo aantrekkelijk dat zelfs Dr Doom instapt. De Zwitser houdt wel een zak geld achter de hand om bij te kopen als de markten verder wegzakken.

In juni liet Marc Faber nog optekenen dat het niet erg comfortabel is om momenteel in aandelen te beleggen.

Niet comfortabel betekent nog niet dat beleggers helemaal geen aandelen moeten kopen, maar eerder dat zitvlees belangrijk is om tegen dagelijkse schommelingen op de beurs te kunnen.

Fundamentele beleggers als Mark Faber hameren op het feit dat risico niet hetzelfde is als op en neer gaande beurskoersen. Het is misschien niet altijd goed voor de belegger zijn hart, maar uiteindelijk gaat risico op de lange termijn om permanent verlies van kapitaal, ofwel: gaat een onderneming failliet over tien jaar?

Aandelen voor het oprapen
De excentrieke Zwitser Faber stapte afgelopen weken in telecom- en nutsbedrijven uit Portugal, Griekenland, Spanje, Italië en Frankrijk. Het is de eerste keer in zijn leven dat Faber Europese aandelen koopt.

Aandelenkoersen van bedrijven uit de zuidelijke landen liggen op het niveau van maart 2009 en dat wil de Zwitser niet laten schieten. Ruim drie jaar geleden was dit het dieptepunt van de markt en achteraf het ultieme koopmoment.

Over de beleggingsportefeuille van Marc Faber is verder weinig bekend. Maar gezien de visie van de man lijkt het voor de hand te liggen dat zijn voorkeur uitgaat naar goedkope aandelen die flink dividend uitkeren.

Die uitgangspunten leveren het volgende rijtje bedrijven op dat mogelijk de interesse van Faber heeft gewekt. De telecom- en nutsbedrijven in kwestie stonden afgelopen jaar zwaar onder druk.

De koersen van de twaalf bedrijven gingen gemiddeld met ruim 28 procent naar beneden, tegen 25 procent voor alle bedrijven uit de hoofdindices van de periferielanden.

Bedrijf Omschrijving k/w 2012 k/w 10 jaar dividend rendement
A2A Italiaans nutsbedrijf 6,4 3,5 8,90%
Acciona Spaans energieconcern 14,3 4,4 7,60%
Enagás Spaans gasbedrijf 9,2 14,7 7,50%
Endesa Spaans elektriciteitsbedrijf 6,9 5,7 5,70%
Enel Italiaans elektriciteitsbedrijf 6,6 5 6,30%
Energias de Por. Portugees nutsconcern 6,8 8,4 9,60%
Gas Naturel Spaanse gasdistributeur 7,5 6,6 9,00%
Iberdrola Spaans nutsbedrijf 6,9 7,1 9,90%
Portugal Telecom Portugees telecombedrijf 9,6 7,5 12,80%
Snam Italiaanse gasdistributeur 12,7 14,7 7,00%
Telecom Italia Italiaans telecombedrijf 5,8 11,8 6,00%
Telefónica Spaans telecombedrijf 7,8 9,4 12,50%
Data Bloomberg

Spreiden?
Aandelen met een lage koerswinstverhouding en een behoorlijk dividend zijn ook te vinden buiten de telecom- en nutssector.

Wat te denken van autobedrijf Renault, olieconcern Total en verzekeraar AXA? Ook zij voldoen aan de dividend en waarderingseisen.

Het valt op dat bij gekende consumentenbedrijven als L'Oréal, Danone en Inditex (Zara) niet de lage niveaus van maart 2009 hebben bereikt. L'Oréal was ruim drie jaar geleden te koop voor 50 euro. Het aandeel schommelt ondertussen al een tijd rond de 90 euro.

Index volgen
Voor beleggers die zich niet wagen aan de selectie van individuele aandelen, maar toch op koopjesjacht willen in Zuid-Europa ligt investeren in een tracker wellicht meer voor de hand.

Een beleggers volgt met een tracker tegen lage kosten een mandje aandelen, zoals de CAC 40 (hoofdgraadmeter Frankrijk) en de Ibex 35 (Spanje).

Vooral Lyxor heeft aardig wat geld in beheer van beleggers die hun kans wagen in Zuid-Europa, zoals blijkt uit de grootste trackers op beursindices uit Frankrijk, Spanje, Griekenland, Italië en Portugal .

Land