VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Winstval drukt supermarkten Sligro richting gevarenzone

Die moet hard aankomen op het Veghelse hoofdkantoor. Levensmiddelenconcern Sligro ziet de winst met dubbele cijfers dalen en tempert de vooruitzichten. Vooral de supermarkten piepen en kraken. Een medicijn is nog niet gevonden.

Een licht stijgende omzet tot 1,2 miljard euro en een hoger marktaandeel (ongeveer twee procent). Tot zover het goede nieuws.

Want als het doorgaans degelijke Sligro al met een winstwaarschuwing komt, moet er iets aan de hand zijn.

Aderlating
Al was het maar omdat bestuursvoorzitter Koen Slippens zich nooit uitlaat over vooruitzichten.

Maar nu ontkomt hij er niet aan. In de eerste zes maanden moest Sligro een flinke veer laten met een nettoresultaat van 26 miljoen euro.

Dat is ruim 22 procent minder dan in dezelfde periode van 2011 en bovendien een dieptepunt ten opzichte van dezelfde perioden in de laatste vijf jaar.

En die aderlating werkt waarschijnlijk door in de tweede jaarhelft. Voor heel 2012 verwacht Sligro door ‘ongunstige economische vooruitzichten en verwachte omzetdruk en felle prijsconcurrentie' een nettowinst van 65 miljoen euro. In 2011 was dat nog 78 miljoen euro.

‘Wij zijn ontevreden over de resultatenontwikkeling', aldus Slippens, die beleggers het Sligro-aandeel in de uitverkoop zag doen tijdens de ochtendhandel. Rond het middaguur stond er een min van ruim zes procent op het koersenbord.

Centenwerk
De gang van zaken bij beide onderdelen was zelfs zo teleurstellend dat de vraag inmiddels is of Sligro de neergaande trend wel kan ombuigen.

Vooral bij de supermarkten is het centenwerk tot en met en komt de gevarenzone angstvallig dichterbij.

Met 130 winkels inmiddels allemaal omgebouwd tot de EMTE formule hengelde Sligro 417 miljoen euro binnen, maar het bedrijfsresultaat (ebit) was een bedroevende 1,1 miljoen euro.

Met andere woorden, aan iedere binnengekomen euro hield Sligro net aan een kwartcent over. Die ebit ging zomaar door vijf. Vorig jaar kwam het ebit-resultaat nog uit op zes miljoen euro.

Een verder verslechterende markt of één kleine tegenvaller en de supermarkten belanden in het rood. Ook de komende tijd zal de consument op de kleintjes blijven letten, is de concurrentie te midden van reuzen als Jumbo, Ahold en de discounters moordend en zullen prijsacties nodig blijven om klanten te lokken.

Groothandel ook onder druk
Behalve de kwakkelende supermarkten, verdient Sligro gelukkig nog wel redelijk met de 45 groothandels die leveren aan horeca, bedrijfsrestaurants, pompstations en cateraars.

Hier steeg de omzet met 15 miljoen euro tot 793 miljoen euro en kwam het ebit-resultaat uit op 33 miljoen euro, zeven miljoen minder dan een jaar terug.


Ook in deze tak van sport krijgt Slippens dus margedruk voor zijn kiezen. Behalve prijsdruk door acties en hogere inkoopprijzen ziet Sligro de winstmarge ook afkalven door een verschuiving naar prijsbewustere en kleinere klanten.

Actieplan onduidelijk
Vooral de supermarkten zijn hulpbehoevend, maar welk medicijn Sligro gaat toedienen om de resultaten op te krikken, blijft onduidelijk.

Bij supermarkten draait alles om volume en daar schort het aan in Veghel. Hoe meer slagkracht en schaalgrootte, des te makkelijker het is om de klappen van prijsdalingen en hogere inkoopkosten op te vangen.

Slippens heeft het in een vage toelichting over ‘een programma om de brutomarge te verbeteren en de kosten terug te dringen'.

Haast is sowieso geboden. Sligro dreigt in het supermarktgevecht onder te sneeuwen. Toch wilde Slippens begin dit jaar, na een ook al lastig 2011, van een afstoting niets weten. ‘Van een verkoop van onze supermarkten is geen sprake. 2011 was teleurstellend, maar de gefragmenteerde markt biedt kansen. Wij gaan ervoor', aldus Slippens eind maart.

Lood
Sligro hangt nu uit het lood. Als groothandel een sterke marktleider, in de retail een kleintje tussen dansende reuzen.

Dat het concern desondanks over een gezonde solvabiliteit en een goede kaspositie beschikt, is een belangrijke plus en maakt het mogelijk om te investeren en gerichte overnames te doen.

Slippens zal hoe dan ook snel een duidelijker perspectief aan beleggers moeten schetsen want daar ontbreekt het nu aan.

LEES MEER:

26 januari 2011

4 januari 2012

20 oktober 2011

21 juli 2011

8 juli 2011

 1 april 2011

 27 januari 2011

5 januari 2011





Gerelateerde artikelen