VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bod Thaise concurrent zet Heineken aan tot actie

Heineken kiest voor de vlucht naar voren. Het Amsterdamse bierconcern biedt ruim 3 miljard euro op het belang van de Singaporese joint venture partner Fraser & Neave in Asia Pacific Breweries. Uiteindelijk zal de rekening nog verder oplopen.

Na twee flinke overnames de afgelopen jaren heeft Heineken nog genoeg te verteren. Een nieuwe overname was niet vanzelfsprekend, maar Heineken moest wel.

Nadat een Thaise concurrent van het bierconcern twee dagen voor het bod een belang van 22 procent nam in de beursgenoteerde joint venture partner Fraser & Neave (F&N) kon het welhaast niet achterblijven.

Die concurrent, Thai Beverage, zou in de toekomst te veel macht kunnen krijgen, bijvoorbeeld door mensen in de board te benoemen samen met een andere concurrent van Heineken, het Japanse Kirin, dat al een belang van 15 procent heeft in F&N.

Saillant detail daarbij is dat Heineken in 2010 grote belangen in zijn Indonesische en Nieuw-Zeelandse dochters heeft overgedaan aan APB.

De deal
Als F&N akkoord gaat met het bod van 50 Singapore dollar per aandeel Asia Pacific Breweries (APB) dan heeft Heineken een belang van 81,6 procent in de Aziatische brouwer.

Nu heeft het nog een belang van 41,9 procent, dit zit onder de 51 procent, waardoor de cijfers de afgelopen jaren niet meegeconsolideerd zijn in de boeken van Heineken.

Het pakket aandelen kost Heineken 5,1 miljard Singapore dollar (3,31 miljard euro). Maar Heineken moet met meer over de brug komen.

Als de overname slaagt, dan dwingen Singaporese overnameregels Heineken een bod te doen op de pluk nog uitstaande aandelen APB. Hier zal Heineken maximaal nog eens 2,4 miljard Singapore dollar (1,56 miljard euro) voor moeten uittrekken.

Als alle aandelen binnen zijn voor de biedprijs moet de bierbrouwer bij de huidige wisselkoers 4,88 miljard euro ophoesten. Het is hiermee de grootse overname na de consolidatie van het Mexicaanse Femsa van twee jaar geleden.

Voor de overname betaalt Heineken ruim 14 keer de ondernemingswaarde ten opzichte van het bedrijfsresultaat. Dit is aan de prijs. Hoe hoger de ratio des te duurder de overname. Bij Heineken zelf is de ratio 11.

Opmars voor meer?
De lijst met minderheidsbelangen van Heineken is lang. Eind 2011 waren deze samenwerkingsverbanden goed voor ruim 12 procent van de winst voor belastingen.

Het is niet uit te sluiten dat Heineken in de toekomst meer controle wil over deze investeringen, helemaal als concurrerende brouwerijen Heineken voor het blok zullen zetten, zoals Thai Beverage heeft gedaan.




Gerelateerde artikelen