VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

27 juli 2012

Eerste kwartaalbericht Facebook valt slecht

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De eerste cijfers van beursgenoteerd Facebook waren conform verwachting. Toch zakten de aandelen naar de laagste stand ooit. Beleggers zijn bezorgd over de groeivooruitzichten bij het sociale mediabedrijf.

Facebook staat sinds mei op de beurs, de beursgang was tot nu toe allesbehalve een succes.

Beleggers kregen hun stukken voor 38 dollar maar vanaf de eerste dag staat de koers onder druk. De omzet in het afgelopen kwartaal kwam uit op 1,18 miljard dollar, 32 procent meer dan een jaar eerder.

Sterke groei dus, maar geen winst. Een verlies van netto 157 miljoen dollar is wat onder de streep overblijft. Facebook maakte in het afgelopen kwartaal veel kosten in verband met de beursgang.

Duikelen
Het aandeel ging nabeurs met meer dan 11 procent naar beneden,tot 23,87 dollar, het laagste niveau sinds de beursgang in mei. Tijdens de handelsdag voor bekendmaking van de cijfers eindigde het aandeel al 8,5 procent lager.

Beleggers lijken zich te realiseren dat de omzetgroei afneemt. Deze was nu 32 procent, maar dat is aanzienlijk minder dan de 45 procent van het eerste kwartaal en de 55 en 104 procent in de twee kwartalen daarvoor.

Spelbederf
En het waren niet alleen de eenmalige kosten van de beursgang die het bedrijf parten speelden, ook andere kosten liepen op, met name voor marketing. De operationele marge daalde van 53 naar 43 procent.

Eerder deze week was de winstwaarschuwing van spelletjesmaker Zynga al een teken aan de wand. Zynga verkoopt zijn spellen uitsluitend via Facebook en is dus nauw verweven met het bedrijf.

Het aandeel Zynga kreeg nog wat zwaardere klappen dan Facebook: het daalde met bijna 40 procent nadat ook een aantal analisten hun advies voor dat aandeel verlaagden. Na de cijfers van Facebook zakte het nog wat door.

Mobiel
De winst per aandeel Facebook kwam zonder de eenmalige zaken uit op 12 cent. Inclusief alle kosten was er een verlies van 8 cent per aandeel. CEO Mark Zuckerberg van Facebook benadrukte dat zijn bedrijf vol inzet op mobiel internet.

Daar is nog veel groei mogelijk maar er zal ook flink geïnvesteerd moeten worden. Volgens Bloomberg verwachten analisten voor het lopende boekjaar 2012 een winst per aandeel van een halve dollar.

Voor 2013 wordt 0,65 dollar voorzien. Op de huidige, in elkaar gestampte, koers van circa 25 dollar betaalt men dus nog altijd 50 keer de winst voor Facebook. En bijna 40 keer die van volgend jaar.

Het blijft een stevige prijs en de vraag blijft gerechtvaardigd of het aandeel niet nog altijd te duur is.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}