VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ING stuurt handel buiten de beurs om: de gevolgen

ING gaat de orders van particuliere beleggers voortaan buiten de Amsterdamse beurs om verhandelen. Wat zijn de gevolgen?

ING keert de Amsterdamse beurs de rug toe. Nee, niet het aandeel ING zelf. Dat blijft voorlopig nog wel in Amsterdam genoteerd. Het gaat hier om de aandelenorders die ING uitvoert.

Dat heeft gevolgen voor beurs en beleggers. Hoe dat zit? Een paar vragen beantwoord.

Wat is het nieuws?
ING heeft aangekondigd de orders van particuliere beleggers voortaan buiten de Amsterdamse beurs om te verhandelen, via het platform Equiduct, een elektronische beurs die eigendom is van de Amerikaanse effectenhandelaar Citadel.

Waarom is dat nieuws. Er is toch al langer sprake van handel buiten Euronext om?
Inderdaad, Euronext Amsterdam heeft al langer te maken met concurrentie van goedkope alternatieve beurzen zoals Chi-X, Turquoise en Bats. Tot nu toe betrof dat echter vooral de professionele handel.

Nu lijkt de handel door particulieren aan de beurt. Banken zijn verplicht voor deze relatief kleine orders op meerdere beurzen te kijken waar zij de beste koers kunnen krijgen (‘best execution').

ING gaat dit doen door alle orders van particulieren naar Equiduct te sturen. ING verwacht daardoor lagere kosten voor de bank en betere prijzen voor klanten.

Is dit belangrijk? De bulk van de handel komt toch voor rekening van grote partijen?
De handel door particuliere beleggers betreft maar een fractie van de totale beurshandel. Naar schatting zijn orders van particuliere goed voor tien tot vijftien procent van het volume op de Amsterdamse beurs. Ondanks dat bescheiden deel is de particuliere handel van groot belang voor de liquiditeit.

Veel actieve beleggers, groot of klein, betekent veel limietorders in het orderboek, waardoor er steeds een gering verschil is tussen de bied- en laatprijs: de ‘spread'. Daarom zijn particulieren belangrijk voor de koersvorming en dat trekt weer professionele partijen aan.

Wat zijn de gevolgen voor beleggers?
Volgens ING zou de nieuwe manier van orderafhandeling goedkoper zijn. Het lijkt logisch dat ING die lagere kosten doorberekent aan zijn beleggers.

ING rekent een stevig bewaarloon en de transactiekosten voor handel in Nederlandse aandelen zijn bepaald niet laag.

Dat geldt overigens voor de tarieven bij vrijwel alle grootbanken, die aanzienlijk hoger liggen dan die van de prijsvechters die de laatste jaren op de Nederlandse markt hun intrede deden

Is er een keerzijde?
Equiduct is geen zogenoemde smart order router die de beurs met de beste prijs zoekt en de order daar inlegt. Equiduct geeft een ‘besteprijsgarantie' af. Het kijkt naar de koersen op andere beurzen, maar voert de order vervolgens zelf uit.

Daardoor wordt een deel van de orderstroom aan het zicht van de beurzen onttrokken. Het is de vraag of dit op termijn niet juist ten koste gaat van de liquiditeit, en van de bied- laat spreads. ING beweert dat uit haar testen dit in ieder geval niet blijkt. Maar ook hier is the proof of the pudding natuurlijk in the eating.

Wat betekent dit voor de Amsterdamse beurs?
Voor Euronext Amsterdam is het zonder meer een klap dat ze haar monopolie op de particuliere aandelenhandel in Nederland kwijtraakt.

De Amsterdamse beurs heeft al te kampen met een leegloop van het koersenbord. De Amsterdamse ´All Stocks ´ index (AAX) bestaat nog maar uit 115 aandelen en dreigt snel richting 100 te zakken.

Dit jaar werden of worden door overnames vermoedelijk de noteringen beëindigd van onder meer Wavin, Wegener, HITT, VastNed Offices, TNT Express en Logica.

Het Belgische Ageas (vroeger Fortis) zal vanaf het eind van deze maand alleen nog maar in Brussel worden verhandeld. Daar staan te weinig nieuwkomers tegenover.

In die Amsterdamse All Stocks index zitten bovendien steeds meer noteringen van ‘exoten', bedrijven met hun hoofdkantoor buiten Nederland en die op andere beurzen ook actief worden verhandeld.

In de AEX zijn dat er alleen al vier: ArcelorMittal (ook in oa New York, Parijs en Luxemburg), Aperam (Parijs, Luxemburg), Air France-KLM (Parijs) en Unibail (Parijs).

Als de handel in deze fondsen steeds meer naar alternatieve platforms verdwijnt zal het nut van de notering in Amsterdam ook afnemen. Het wegvallen van een deel van de vraag, zoals gebeurt als ING haar orders elders gaat uitvoeren, zal het aanbod in Amsterdam in ieder geval niet ten goede komen.

De stap van ING betekent behalve minder fondsen ook verlies van een deel van de handel. Wordt de leegloop van het koersenbord nu vervolgd met een leegloop van de handelsvloer?