VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Betrokken beleggers gezocht om uitverkoop beurs te stoppen

Vermogensbeheerder Teslin wil in actie komen tegen de uitverkoop op de Nederlandse beurs. Maar heeft het zin als investeerders de krachten bundelen als er een bod ligt?

Pareltjes van de Nederlandse beurs kunnen door het slechte beursklimaat nu voor een appel en een ei worden opgekocht.

Beleggers in deze fondsen missen daardoor de kans om te profiteren van toekomstige groei.

Het was Teslin-directeur Maarten Hartog die afgelopen week zijn beklag deed in het Financieele Dagblad.

Maar het sentiment is breder gedragen. Bijvoorbeeld door Gertjan van der Baan, directeur van investeringsfonds Van Herk Groep.

"Als een fonds van de beurs wordt gehaald zijn het de recent ingestapte aandeelhouders die een mooie premie ontvangen terwijl de loyale langetermijn aandeelhouders soms niet eens hun oorspronkelijke investering terug verdienen."

Ook NYSE Euronext wil zuinig zijn "op de pareltjes die we in Nederland hebben", aldus een woordvoerster van het beursbedrijf.

"We moeten duidelijk maken dat een beursnotering een heel goed alternatief is voor private equity. De voordelen van een notering, de verhandelbaarheid, transparantie en prijsvorming zijn heel belangrijk. Dit is iets wat je met meerdere partijen uit keten oppakt."

Acting in concert
Om de verdere uitverkoop op het Damrak een halt toe te roepen zouden investeerders volgens Teslin samen moeten optrekken. Zo zouden ze sterker staan met het blokkeren van een verkoop of voor het bedingen van een hogere prijs.

Maar Van der Baan denkt niet dat dit afdoende is. "Het optuigen van een samenwerkingsverband op het moment dat er een bod wordt uitgebracht is laat en te reactief. Als aandeelhouders sta je dan al ‘met 1-0 achter' en de biedprijs en de nieuwe beurskoers zijn op dat moment de werkelijkheid geworden."

Eerder
Het vooruitzicht minderheidsaandeelhouder te worden in een bedrijf dat wordt gedomineerd door een veel grotere, vaak strategische, meerderheidsaandeelhouder is voor veel beleggers reden eieren voor hun geld te kiezen.

Daar komt bij dat in toenemende mate constructies worden ingezet om tegenspartelende aandeelhouders het leven zuur te maken.

Denk daarbij aan de gedwongen verkoop van de activiteiten aan de overnemende partij. Hierdoor blijven resterende aandeelhouders achter met een belang in een holding met daarin een zak geld, maar geen activiteiten.

Van der Baan pleit ervoor dat aandeelhouders zich al in een veel eerder stadium richten op het ondernemingsbestuur.

"Aandeelhouders zouden de directie juist in de periode dat er nog geen bod ligt veel actiever moeten aansporen om een ambitieus beleid te voeren in combinatie met goede investor relations."

Dit moet ervoor zorgen dat de beurskoers de werkelijke waarde van de onderneming zoveel mogelijk benadert. "Als bestaande aandeelhouders vertrouwen hebben in het bedrijf, zullen ze eerder geneigd zijn om aandeelhouder te willen blijven en in het geval van een vijandig bod het advies van de directie om niet op zo'n bod in te gaan, op te volgen."