VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

09 augustus 2012

Voedingsmachine Nestlé blijft draaien

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Beleggers in Nestlé hebben weinig te klagen. Zowel de winst- als de omzetcijfers van ’s werelds grootste voedingsmiddelenconcern stegen met meer dan zes procent. 

Met name de opkomende landen zorgden de eerste helft van 2012 voor goede prestaties, maar ook merken als Nespresso groeide wereldwijd als kool.

De operationele winst van Nestlé steeg met 6,3 procent naar 6,6 miljard Zwitserse franc (€ 5,5 mrd). De omzet ging met 6,6 procent iets harder omhoog en kwam uit op 44 miljard Zwitserse franc (€37 mrd).

Het grootste deel van de omzetgroei kwam door het opkrikken van prijzen (3,7 procent), maar ook wist het Zwitserse voedingsmiddelenconcern 2,9 procent meer producten als Perrier, Rolo en Nesquik te verkopen dan de eerste zes maanden van 2011.

Op het eerste oog lijken de op eigen kracht gerealiseerde omzetcijfers minder goed dan die van Unilever, waar de onderliggende omzet met zeven procent steeg. Maar Nestlé richt zich voornamelijk of voeding, en in deze tak waren de cijfers van Unilever juist minder.

Bij voeding (o.a. Knorr) zag Unilever bijvoorbeeld minder verkopen de eerste jaarhelft, maar wist het door de prijzen te verhogen met 3,2 procent te groeien.

Grote merken
Nestlé heeft een hele waaier aan producten die in Nederland en daarbuiten bekend zijn. KitKat is een wereldmerk, maar ook merken als Nescafé, Nespresso en Maggi, allemaal producten met een jaaromzet van meer dan één miljard Zwitserse franc (ruim €800 miljoen).

Eind 2011 had Nestlé 29 van dergelijke ‘billionaire brands’. Op een jaaromzet van 84 miljard Zwitserse franc (€68 mrd) zijn deze miljardenmerken goed voor minimaal 35 procent van de omzet.

De grote wereldwijde merken moeten voor een belangrijk deel de kar trekken voor het Zwitserse bedrijf, want consumenten ‘accepteren’ bijvoorbeeld eerder prijsstijgingen op producten waar ze verknocht op zijn.

Het voedingsmiddelenconcern kon de gestegen grondstofprijzen  goed opvangen, de operationele winstmarge bleef nagenoeg liggen op 15 procent (15,1 procent een jaar eerder).

Verschillen
Nestlé zet in op wereldwijde producten. KitKat wordt bijvoorbeeld in meer dan 70 landen verkocht, maar het concern betreedt nog steeds nieuwe markten met de chocoladesnack.

In 2011 was Brazilië aan de beurt. Mede door deze introductie kende Nestlé in de Zuid-Amerikaanse markt een goede start in 2012.

Dat kan niet worden gezegd van Noord-Amerika. Door de tegenvallende resultaten in het noorden, was Amerika (Noord & Zuid samen) de enige regio waar het aantal verkochte producten de eerste jaarhelft afnam.

Boosdoeners waren de ‘frozen foods’ van het bedrijf. De maaltijden uit de vriezer - waar concurrent Unilever de afgelopen jaren afstand van deed - verkochten slecht.

Het lage consumentenvertrouwen was de belangrijke boosdoener.

Koffiespurt  
Hoewel Nestlé weinig kwijt wil over de cijfertjes per merk, lijkt Nespresso de knaller te zijn in de productportefeuille.

Het populaire koffiemerk groeide met dubbele cijfers. Ondanks de sterke concurrentie van onder meer Douwe Egberts is er groei in alle werelddelen, zelfs Europa, dat de grootste markt is voor de koffiecupjes.

Om alle groei aan te kunnen is Nestlé ondertussen een nieuwe fabriek in Zwitserland aan het bouwen.

Het verhaal van Nespresso staat in schril contrast tot bijvoorbeeld de yoghurtjes van Danone. Het Franse bedrijf moest eind juni zelfs een winstwaarschuwing afgeven, omdat verkopen tegenvielen en de marges terugliepen. 

Outlook blijft staan
Nestlé erkent dat het klimaat in de volwassen markten Europa en Amerika moeilijk is, desalniettemin herhaald het concern de outlook voor heel 2012.

Op eigen kracht wil Nestlé groeien met 5 tot 6 procent. Ook moet zowel de operationele winstmarge (2011: 15%) als de onderliggende winst per aandeel (2011: CHF3,08) dit jaar hoger liggen.    


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}