VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

16 augustus 2012

Drukke bijbanen en ook nog de nieuwe cfo bij bouwer BAM

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Een vrouw van buiten doet haar intrede in een mannenbolwerk. Bouwconcern Bam heeft in Thessa Menssen een nieuwe financieel directeur gevonden. Eentje met een drukke agenda.

Voor beleggers kwam de komst van buitenstaander Thessa Menssen naar Bam vooral als een verrassing.

Ze is een groentje zonder bestuurlijke ervaring bij beursondernemingen met hun specifieke dynamiek van beleggers, analisten, toezichthouders, collega-bestuurders en commissarissen.

Volgens president-commissaris Peter Elverding (oud-topman fijn chemiereus DSM) is naar dergelijke ‘minnen' serieus gekeken, zo liet hij beleggers weten tijdens een speciaal voor de benoeming bijeengeroepen aandeelhoudersvergadering.

‘Bij alle kandidaten waren ‘plussen en minnen' en naar die minnen kijk je als raad van commissarissen (rvc) ook', aldus Elverding.

‘Maar daar staat tegenover dat Menssen met Unilever een hoog aangeschreven leerschool heeft gehad, een technische achtergrond heeft en bij het Havenbedrijf met veel partijen [politiek, overheden, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, red.] heeft moeten samenwerken.

Het ontbreken van ervaring met en kennis van boekhoudregels IFRS voor beursfondsen erkende Elverding, maar zag daarin geen onoverkomelijk probleem.

‘We hebben hier wel naar gekeken, maar kennis van IFRS hebben onze stafmensen en is bovendien aanwezig binnen de rvc', aldus Elverding.

Druk genoeg
Menssen verruilt vanaf 1 oktober haar werkkamer van het Havenbedrijf Rotterdam voor het toch minder idyllische Bunnik. Met een bouwbedrijf dat in zwaar weer verkeert, kan de nieuwe topvrouw aan de bak.

Ze zal haar tijd moet zien te verdelen tussen Bam en een aantal tijdrovende bijbanen. Zo is Menssen sinds vorig jaar commissaris bij het worstelende PostNL, een commissariaat waar veel tijd in gaat zitten.

Verder is ze toezichthouder bij waterbedrijf Vitens, het Maritiem Museum Rotterdam en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Elverding erkende dat het aantal nevenfuncties ‘aan de hoge kant' is. ‘We hebben besproken dat het er niet meer moeten worden en bij voorkeur minder', aldus Elverding. Als de tijd echt gaat knellen, ligt een afbouw voor de hand.

Boeken openen
Bam opent 23 augustus de boeken over het eerste halfjaar.

Dan zal blijken of de bouwer door de slechte vastgoedmarkt een afwaardering moet slikken op haar grondbank. Die had per eind maart een boekwaarde van 1,5 miljard euro.

Bovendien is er ook nog de vastgoedpoot van AM die in 2007 op de piek van de markt is overgenomen. In de boeken staat hiervoor nog een goodwillpost van 166 miljoen euro.

Ook kijken beleggers in spanning uit naar mededelingen van bestuursvoorzitter Nico de Vries over de plannen om voor 100 miljoen aan bezittingen te verkopen.

Eerder verkocht Bam al het 21,5 procentsbelang in baggeraar Van Oord (200 miljoen euro) en advies- en ingenieursbureau Tebodin (145 miljoen euro).


Gerelateerde artikelen

BAM maakt beloftes aan beleggers niet waar
BAM wil een dividendaandeel worden
BAM blijft kwetsbaar
Seinen springen op groen voor extra infra-uitgaven: goed nieuws voor BAM en Heijmans
Seinen springen op groen voor extra infra-uitgaven: goed nieuws voor BAM en Heijmans
26-08-2016

Het IMF, de Wereldbank, economen, ze roepen allemaal al jaren om meer overh…

Lees verder

heijmans BAM

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}