VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Staat als mede-aandeelhouder vaak geen feest

In Zuid-Europa is het gebruikelijker dan hier dat de staat een actief industriebeleid voert. Maar het hebben van de staat als activistische mede-aandeelhouder is vaak geen feest voor beleggers.

Topman Wim van der Leegte van busbouwer VDL pleitte er dit weekend in het Algemeen Dagblad voor dat de overheid belangen neemt in Nederlandse beursgenoteerde multinationals.

De overheid zou zo een stem moeten verwerven bij strategische beslissingen die een impact hebben op de Nederlandse economie.
 
Van der Leegte haalde Frankrijk en Italië aan als rolmodellen. Hier grijpt de overheid vaak actief in als bedrijven nadenken over het verplaatsen van banen naar het buitenland.

Zo zou de Nederlandse overheid moeten voorkomen dat KPN banen naar India verplaatst, aldus Van der Leegte.

Bezuinigingen
Nederlandse beleggers zijn niet helemaal onbekend met het hebben van de Franse staat als mede-aandeelhouder. Luchtvaartgroep Air France-KLM, ook genoteerd in Amsterdam, is bijvoorbeeld voor ongeveer 16 procent in handen van de Franse overheid.

En hoe is het dit bedrijf vergaan de afgelopen jaren? Air France-KLM is al vier jaar op rij verlieslatend, maar echte bezuinigingen zijn desondanks lange tijd uitgebleven.

Pas nu het water in de vorm van een grote schuldenlast aan de lippen staat, komt het tot een grootschalige reorganisatie. Dit voorjaar, uiteraard na de Franse presidentsverkiezingen, werd bekendgemaakt dat het personeelsbestand met 10 procent wordt verkleind.

Gevolgen
En wat betekent dit gedraal voor beleggers? Het aandeel Air France-KLM is sinds begin 2008, het jaar dat de grote recessie toesloeg en de luchtvaart hard raakte, met bijna 80 procent gedaald. Beleggers in Lufthansa, de grote Duitse concurrent, hebben sindsdien een verlies van nog geen 50 procent hoeven te incasseren.

Dat de staat als aandeelhouder ook weinig kan uithalen, maar wel veel kan verzieken, blijkt uit de situatie bij PSA Peugeot Citroen. Het noodlijdende autobedrijf heeft nog voor maximaal twee jaar cash en maakte daarom vorige maand bekend 14.000 banen te schrappen om het tij te keren. De nieuwe president Francois Hollande bestempelde dit echter als onacceptabel.

Maar wat er dan wel moet gebeuren, heeft Hollande niet duidelijk kunnen maken. Dit ondanks het feit dat de Franse staat voor circa 4 procent aandeelhouder is in PSA. De New York Times constateerde dat de Europese Unie het moeilijk zo niet onmogelijk maakt voor de Franse staat om PSA af te schermen van buitenlandse concurrentie. Er zit dus weinig anders op dan te bezuinigen.

Wel hadden de uitspraken een negatief effect op de financiële markten. De prijs van credit default swaps, die een verzekering bieden tegen een faillissement, steeg tot recordhoogte. De aandelenkoers van PSA zakte weg en is nog niet hersteld.

Het zijn natuurlijk maar twee voorbeelden. Maar of Nederlandse beleggers nou zullen staan te juichen als dergelijk beleid door de Nederlandse overheid wordt omarmd, is zeer de vraag.

Op de hoogte blijven?