VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dividend Bam onzeker door afwaarderingen

Heijmans wilde er eerder deze week nog niet aan, maar Bam pakt wel stevige afwaarderingen op vastgoedposities. Die aderlating maakt het dividend onzeker.

400 miljoen euro. Dat is de dreun die het grootste Nederlandse bouwconcern moet incasseren vanwege de aanhoudende bouwmalaise.

De Bunnikse bouwer belandde door de afboeking diep in de rode cijfers (zie kader).

En omdat BAM tot nu toe mikt op een winstuitkering van 30 tot 50 procent van de nettowinst zou de bouwer daar wel eens een streep door kunnen zetten.

Het tekent de zwartgallige vooruitzichten voor de Nederlandse markt. Met een afwaardering van bijna 247 miljoen euro boekt topman Nico de Vries een kwart van zijn binnenlandse grondbank af. Die stond in de boeken voor 986 miljoen euro.

Verdere verslechtering
Extra overheidsbezuinigingen, groeiende werkeloosheid, minder financieringsmogelijkheden voor huizenkopers en de verwachting dat de huizenprijzen met nog eens ‘10 tot 15 procent zullen dalen’ missen hun uitwerking niet.

‘Gezien de verslechtering van de vastgoedmarkt in Nederland zijn wij tot de conclusie gekomen dat onze toekomstige Nederlandse vastgoedontwikkelingen later (in tijd), minder (in aantal) en lager (in gemiddelde verkoopprijs) tot stand zullen komen’, aldus de topman bij de cijferpresentatie.

Tot voor kort gokte De Vries er op dat het dieptepunt in de tweede jaarhelft van 2012 of het eerste halfjaar van 2013 zou zijn bereikt. Nu mikt hij op een verslechtering tot ten minste medio 2014.

Collega-topman Bert van der Elst van Heijmans vond een afwaardering van vastgoed of grondposities eerder deze week nog niet nodig.
 
Heijmans streepte eind vorig jaar al 43 miljoen euro weg en ten opzichte van toen ‘is in de situatie nauwelijks verandering gekomen’, aldus Van der Elst.

Bam liet zijn grondbank bij de jaarafsluiting nog ongemoeid.

Kasboekje
Bovenop dit bedrag komt ook een goodwill-last van 150 miljoen euro. De verwachte rendementen die Bam op het op het topje van de markt in 2006 overgenomen vastgoedbedrijf AM incalculeerde, zijn niet langer reëel.

De volledige nog in de boeken staande goodwill voor AM is nu geschrapt.

Deze zogenaamde bijzondere waardeverminderingen vreten wel aan het resultaat, maar beïnvloeden het kasboekje niet direct.

Wel betekent het dat Bam de toekomstige opbrengsten lager inschat en dus rekent op een beperkter kasstroomgenererend vermogen. 

Het komt zelden voor dat beursondernemingen halverwege het jaar met dergelijke bijzondere waardeverminderingen naar buiten komen.

Normaal voeren ze alleen in aanloop naar de jaarcijfers zogenaamde impairmenttesten uit op goodwill of grondposities om de te beoordelen of de balansbedragen nog wel te verantwoorden zijn.

Maar het huidige klimaat maakt dat alleen een eindejaarsexercitie niet langer volstaat. 

Solvabiliteit krijgt knauw
De opschoonoperatie slaat een gat in het eigen vermogen van de bouwgroep.

Het buffervermogen daalde van 1,16 miljard eind 2011 tot 877 miljoen euro en bezorgt de solvabiliteit een knauw.

De verhouding tussen eigen vermogen en het totale vermogen ligt nu nog maar op 15 procent ten opzichte van 18,9 procent zes maanden geleden.

Alhoewel niet één op één vergelijkbaar moet Bam concurrent Heijmans hier een stevige voorsprong gunnen. Daar kwam de solvabiliteit uit op 31 procent.


De vermogenspositie is voor potentiële opdrachtgevers en leveranciers een belangrijk kerngetal dat een rol speelt bij de beslissing om met een bouwer in zee te geven.

Begin 2010 gaf Bam voor 250 miljoen euro aan nieuwe aandelen uit om de balans op te kalefateren. De solvabiliteit was toen zo’n 13 procent.

Wel zegt Bam nog altijd 'ruim binnen' de bankafspraken te zijn gebleven en naar verwachting ook voor de rest van het jaar 'veilig' te zijn.
 
Kader: halfjaarcijfers Bam in het kort 
-Het nettoverlies bedroeg 251 miljoen euro (€1,07 euro per aandeel). Een jaar geleden boekte Bam nog 66 miljoen euro winst. 

-Bam denkt 2012 af te sluiten met een operationele winst van minimaal 100 miljoen euro gebaseerd op een marge van circa 2 procent voor “Bouw & Techniek” en “Infra”. Die winstgevendheid haalde Bam halverwege het jaar ternauwernood.

-Dit resultaat uit voortgezette operationele activiteiten zakte sterker dan verwacht van 74,1 naar 44,5 miljoen euro.

-In de meeste thuismarkten ziet het concern een ‘neergaande trend’, maar in bijvoorbeeld Australië en het Midden-Oosten sleepte Bam ‘veelbelovende opdrachten’ binnen.

-Volgens De Vries blijven Europese overheden happig op samenwerking met bouwconcerns via publiekprivate samenwerkingsverbanden (pps projecten). Er zijn momenteel 19 actieve biedingen. Voor vier projecten hoopt Bam nog dit jaar te horen of ze aan slag kan.




Gerelateerde artikelen