VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Druk op marges voor Ahold in Nederland

De tweede kwartaal cijfers van Ahold bevallen beleggers slecht. Zij focussen op de lagere marges in Nederland. Maar de cijfers bevatten ook aanknopingspunten.

Het supermarktlandschap heeft al langere tijd te maken met terughoudende consumenten en intense concurrentie van concurerende formules als Jumbo die voor een groot deel op prijs wordt gevoerd.

Het afgelopen kwartaal bezorgden de lastige marktomstandigheden een flinke druk op de marges voor Ahold in Nederland.

Daarnaast verliep de promotiecampagne rondom het Europees Kampioenschap voetbal teleurstellend, terwijl marketingcampagnes in het verleden juist uiterst succesvol waren. Wie herinnert zich de wuppies niet?

Punt van zorg
In het tweede kwartaal maakte de onderliggende operationele marge een duikeling van 6,2 procent over dezelfde periode vorig jaar naar 5,4 procent. De daling werd versterkt door het recent overgenomen Bol.com, wat een extra daling van 20 basispunten opleverde.

En twintig basispunten is een hoop voor het internetonderdeel dat goed is voor maar één procent van de concernomzet.

Over de eerste zes maanden van het jaar is de margedruk minder groot, maar nog steeds substantieel, van 6,1 procent naar 5,7 procent. De margedruk verergert daarmee in het tweede kwartaal. Absoluut een punt van zorg voor beleggers.

Hogere marge VS
Toch lijkt dit het enige negatieve nieuws van belang te zijn in de gepubliceerde cijfers. Zo lijkt het tij in de Verenigde Staten in het tweede kwartaal juist te zijn gekeerd. Ook hier is sprake van aanhoudend uitdagende marktomstandigheden, maar de marge kwam hier aan het einde van het kwartaal uit op 4,3 procent in plaats van 4,1 procent.

Weliswaar een lichte stijging, maar een positief teken, omdat de marge daar juist eerder onder druk stond. Zo was de marge over het eerste half jaar gemeten nog wel lager. Daar lijkt in het tweede kwartaal dus een einde aan gebracht.

Betere omzetontwikkeling
Daarnaast liet de omzetontwikkeling in alle regio´s een beter beeld zien in het tweede kwartaal dan in het uiterst lastige eerste kwartaal.

De groei van de omzet lag in het tweede kwartaal hoger dan over de eerste zes maanden. In totaal besteedden consumenten voor een bedrag van 7,7 miljard euro in de supermarkten van Ahold en dat is 3,9 procent meer dan vorig jaar.

Gestage uitbouw door acquisities
Bij monde van topman Dick Boer sprak de onderneming het vertrouwen uit in de strategie "Reshaping Retail". Hoewel het plan rust op zes pijlers, lijken kostenbesparingen en investeren in groei onmiskenbare kenmerken van de visie voor de nabije toekomst.

Kostenbesparingen zijn goed onderweg en de beoogde besparingen van 350 miljoen euro worden naar alle waarschijnlijkheid wel gehaald in de periode 2012 tot en met 2014. Daarnaast bouwt de grootgrutter haar activiteiten gestaag uit.

Zo nam de grootgrutter in de Verenigde Staten vijftien Genuardi winkels over die direct omgeturnd werden tot filialen van Giant Food Stores.

In Nederland werden 85 Jumbo en C1000 supermarkten overgenomen en die worden omgebouwd in Albert Heijn supermarkten. Tot slot werd op 9 mei de overname van internetwinkel Bol.com afgerond.

Langzame expansie op eigen kracht
Op eigen kracht timmert Ahold ook aan de weg. Met roerganger Dick Boer opende Ahold vorig jaar de eerste winkel in België, waar langzaanaan meer winkels open moeten gaan. 

Het afgelopen kwartaal schroefde de onderneming het aantal supermarkten in België al op naar zes.

Daarnaast is in Duitsland de eerste AH To Go van start gegaan.

Internet in dubbele cijfers
Los van de fysieke aanwezigheid gelooft Ahold in online verkopen. Daar wordt gestalte aan gegeven met de overname van Bol.com waar in rap tempo het assortiment wordt uitgebreid.

Maar ook de bestaande internetactiveiten met Albert in Nederland en Peapod in de Verenigde Staten lijken veelbelovend. En niet zonder reden, want de activiteiten groeien met dubbele cijfers.

Groei keert terug
De marges in Nederland mogen beleggers dan het afgelopen kwartaal teleurstellen, het lijkt vooral een door de lastige marktomstandigheden ingegeven ontwikkeling te zijn.

Een situatie die vooralsnog niet snel zal verdwijnen. Bovendien komt er tegenwind bij uit een nieuwe hoek.
 

De alsmaar stijgende prijzen van landbouwproducten, vooral in de Verenigde Staten, kunnen wel eens een invloed gaan hebben op de resultaten.

Toch zijn de marges in de Verenigde Staten en de omzetontwikkeling in het tweede kwartaal lichtpunten.

Bovendien lijkt Boer de groeimotor bij Ahold aan de praat te hebben gekregen, al draait deze nog wel op lage toeren.




Gerelateerde artikelen