VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Werkgevers pleiten voor Europa maar de onderbouwing is boterzacht

Hoeveel levert Europa op en hoeveel zou het kosten als de euro uiteen valt? Complexe vragen zonder eenduidig antwoord. Werkgeversorganisaties doen het werk van het CPB, ING en Lombard Street nog eens dunnetjes over.


Volgens VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland is het sentiment onder de Nederlandse kiezers ten aanzien van Europa en de euro te negatief is.

Daarom publiceerden de organisaties vrijdag een brochure onder de titel "".

De rekensom
Volgens deze brochure leveren de euro en de Europese interne markt Nederland 180 miljard euro per jaar op. Hoe komen de werkgevers aan dit getal?

Ze nemen de waarde van de export naar landen uit de EU, dit is circa 120 miljard euro per jaar. En schatten dat Nederland circa 60 miljard euro aan rendement maakt op beleggingen in Europa.

Maar in hoeverre is deze 120 miljard euro aan export te danken aan de interne markt en de euro? De brochure stelt dat driekwart van de uitvoer er zonder Europa niet zou zijn, maar geeft hiervoor nul onderbouwing anders dan dat het gebaseerd is op "globale berekeningen".

Export
De werkgevers wijzen er ook op dat de uitvoer naar Oost-Europa hard gegroeid is na toetreding van deze landen tot de EU. Dat is vooral een argument voor de stelling dat het de interne markt en niet de euro is die de Nederlandse export een impuls heeft gegeven.

Voor de Europese beleggingen geldt min of meer hetzelfde. Als het geld niet in Europa was belegd, stond het ergens anders. Er is geen reden om aan te nemen dat beleggingen in de eurozone op de lange termijn beter renderen dan beleggingen in Nederland zelf, in andere Europese landen met een andere munt, of elders in de wereld.

Boterzacht
De werkgevers concluderen dat opsplitsing van de euro een ramp zou zijn. Maar hiervoor komt verder ook weinig onderbouwing anders dan het citeren van wat oude cijfers van ING, die ook een slag in de lucht waren, en herhalen dat Nederland zoveel te danken heeft aan de euro. Kortom: een boterzacht betoog.

Nou is het simpelweg ook niet mogelijk om deze berekeningen te doen. Maar er zijn wel statistieken die meer inzicht kunnen geven wie er nou heeft geprofiteerd van de euro en wie er juist onder te lijden heeft gehad.

De Zwitserse bank UBS zette onlangs op een rij hoe de reële inkomens van huishoudens zich sinds de invoering van de euro in de verschillende landen hebben ontwikkeld.

Conclusie: in de zuidelijke landen stegen de inkomens flink. In het noorden, was over het algemeen sprake van een inkomensdaling. Nederland is opvallend genoeg een uitzondering op deze regel.

Hier zit misschien een argument voor de stelling dat "Nederland leeft van Europa". Maar tegelijkertijd roepen dit soort statistieken, er zijn er veel meer, een cruciale vraag op. Als de euro leidt tot zulke enorme onevenwichtigheden, is het dan wijs om ermee door te gaan?