VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Duel der oliegiganten

Shell en BP, rivalen maar ook partners in energieprojecten wereldwijd. Elkaar beoordelen doen de twee Europese energiereuzen dan ook liever niet. Daarom doen wij het.



  Shell 
 
   BP
De grootste. Met een omzet van 476 miljard dollar groter dan olie majors BP, Chevron, Exxon en Total.
In perspectief 
Grote jongen. Moet met een omzet van 376 miljard dollar Shell en Exxon voor laten gaan.
Matig. Winst gehalveerd naar ruim 4 miljard dollar door lage olieprijzen en historisch lage gasprijzen in de VS.
Tweede kwartaal
Slecht. Verlies van 1,4 miljard dollar. Vooral te wijten aan afboekingen op projecten door lage gasprijzen, maar ook omdat veiligheid vaak boven winst ging waardoor relatief veel projecten stillagen.
2004. Groot reputatieprobleem, omdat Shell de oliereserves te hoog had ingeschat. In werkelijkheid lagen ze een vijfde lager.
Laatste grote
schandaal
2010. Explosie op het Deepwater Horizon boorplatform kostte het leven van 11 bemanningsleden. Het aandeel halveerde binnen twee maanden.
3,1 miljoen vaten olie equivalenten aan gas en olie per dag. In het tweede kwartaal een jaar eerder waren dit er 3 miljoen.
Olie en gas
productie
2,3 miljoen vaten olie equivalenten per dag. In hetzelfde kwartaal vorig jaar waren het er 2,5 miljoen en het kwartaal voor de Deepwater-ramp 4 miljoen.
Gezond. Shell investeerde het afgelopen jaar 30 miljard dollar in energievelden. Daar stond een kasinstroom van ruim 43 miljard dollar tegenover.

Huishoudboekje
Krap. De investeringen lagen met ruim 20 miljard dollar marginaal hoger dan de inkomsten van 19 miljard afgelopen jaar.
Sterke dividendreputatie. Analisten verwachten in 2012 totaal 1,41 euro (5%) aan dividend.
Dividend
Redelijke betaler. Analisten verwachten in dit jaar een dividend van 21 pence (4,8%). Het jaar voor de Deepwaterramp keerde BP nog 39 pence uit.
Middenmoter. Met 8,2 keer de verwachte winst voor 2012 is Shell duurder dan BP, maar goedkoper dan Exxon.


Waardering
Goedkoop vergeleken met concurrenten. Beleggers betalen 7,4 keer de verwachte winst van 2012.
Goede dividendbetaler en degelijke balans. De nettoschuld als percentage van het totale kapitaal bedraagt halverwege 2012 8,1 procent.


Sterke punten
BP blijft ondanks de problemen investeren in energievelden om de toekomstige verdiencapaciteit te waarborgen.
Shell haalt zijn olie uit omstreden plekken als Nigeria. Milieugroepen hebben er ook moeite mee dat Shell in Antarctica wil boren.
Achilleshiel
De vele procedures waarin BP is verwikkeld. De elf pagina’s tellende beschrijving van de juridische gevechten bij de kwartaalresultaten is veelzeggend.
Degelijke belegging. Door de gezonde balans blijven mooie dividenduitkeringen waarschijnlijk. Het aandeel is met een koers-winst verhouding van 8,2 niet duur.
Conclusie
Relatief goedkoop, ook vanwege onzekerheid over toekomstige schikkingen. Dividend opvoeren naar pre-rampniveau kan waardering in de toekomst opkrikken.