VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Spaanse president Rajoy blijft in ontkenningsfase

De hoge marktrente heeft volgens de Spaanse premier Rajoy weinig te maken met de zwakte van de Spaanse economie, maar met de onrust over de euro. Intussen lopen de verliezen in de bankensector en de Spaanse regio's snel op.

Nog eens vier miljard euro gaat van het Spaanse bankenfonds FROB richting probleembank Bankia om een nieuw verlies op te vangen.

Dat voedt de gedachte dat er meer geld nodig is om de Spaanse economie te redden dan tot nu is toegezegd. Vraag is wanneer het land er klaar voor is om dat te durven toegeven.

Hoewel premier Mariano Rajoy graag meer geld wil hebben, is hij niet bereid het mes dieper in de Spaanse economie te zetten via aanvullende bezuinigingen en hervormingen.

En dat vreest Rajoy als hij opnieuw aanklopt in Brussel voor extra geld. Spanje zou dan feitelijk onder curatele komen te staan van Europa en dat vindt Rajoy geen prettige gedachte.

Spanje kreeg bij de laatste eurotop van eind juni 100 miljard euro toegezegd om de eigen bankensector te ondersteunen.
Hiervoor heeft het land moeten instemmen met zware hervormingen voor de financiële sector en de overheid.

Meer geld nodig
Hoewel Spanje hiermee goede vorderingen maakt en de eerste tranche van dertig miljard euro waarschijnlijk in november zal binnenkomen, voelde het land zich blijkbaar toch genoodzaakt hierop een voorschot te nemen.

Door het halfjaarverlies bij Bankia te compenseren kan de kapitaalratio boven de 8 procent blijven.
Bankia, dat in mei al 19,5 miljard euro staatsteun ontving, moest wederom afboeken op slechte vastgoedleningen, waardoor het percentage slechte leningen steeg van 7,6 procent tot 11 procent.

Voor alle Spaanse banken samen wordt het bedrag aan problematische vastgoedleningen geschat op 180 miljard euro.

Probleem
Donderdag staat de maandelijkse vergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) op de agenda en daar zal ongetwijfeld gesproken worden over de opkoop van staatspapier van zwakke eurolanden.

Eerder is afgesproken dat de ECB pas weer met opkopen van obligaties begint zodra landen officieel steun hebben aangevraagd bij de Europese Commissie en het IMF. Daar zitten strenge voorwaarden aan vast.

Rajoy heeft deze steunaanvraag nog niet gedaan, maar intussen klopt de ene na de andere Spaanse regio bij de centrale overheid aan voor financiële steun en sijpelt het geld uit het bankenkanaal.

Politieke kwestie
Alle ontwikkelingen maken de politieke verhoudingen er in Europa niet gemakkelijker op.
De Duitse Bundesbank-president Jens Weidmann is fel tegen nieuwe steunaankopen van zwakke landen in nood, maar intussen lijken de meeste andere centrale bankiers hier wel toe bereid.

Bondskanselier Angela Merkel mag de onafhankelijke rol van de ECB niet aantasten, maar is tegelijk bang de politieke verhoudingen met Spanje op het spel te zetten.

De ECB wil graag met het IMF samenwerken. Het IMF vindt daarentegen dat Zuid-Europa er zelf uit moet komen en bovendien wil Zuid-Europa niet met steun van het IMF geassocieerd worden.

Rente stijgt
Door al deze onduidelijkheid bereikt Rajoy voorlopig het tegenovergestelde van wat Spanje nodig heeft. De Spaanse lange rente loopt weer op en nadert de kritische grens van 7 procent.

Donderdag vlak voor de ECB vergadering zet Spanje nog even voor 3,75 miljard aan leningen in de markt.
Rajoy en de zijnen zetten bankpresident Draghi flink onder druk. Goede kans dat Draghi het spel aanvankelijk hard zal spelen en strenge eisen aan Spanje zal stellen.

Dat neemt niet weg dat de nood tot snel ingrijpen van de ECB hoog blijft.