VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

05 september 2012

Insiders opereren steeds meer aan de verkoopkant

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Insiders van Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven, mensen die toegang hebben tot niet-publieke informatie, zijn steeds vaker aandelen in de eigen onderneming aan het verkopen.

Dat valt op te maken uit een index berekend op basis van data van Vickers Stock Research, onderdeel van Argus Research Group.

Deze index geeft wekelijks de verhouding weer tussen verkoop en aankooptransacties door insiders: de ‘Vickers Weekly Insider'.

De ratio liet afgelopen week een verhouding zien van 5,97 tot 1, wat betekent dat insiders bijna zes keer zoveel aandelen verkochten dan aankopen deden. En dat voor de tweede week op rij.

Tussen medio mei en medio augustus van dit jaar stond deze index gemiddeld op 2,91- 1. Een verhouding van 2-1 wordt als normaal gezien. Insiders verkopen in de regel meer dan zij kopen, omdat zij toegekende aandelen uit optieregelingen verzilveren.

Fantasie
Insiders zijn zij die beschikking over koersgevoelige informatie voordat dit met de markt is gedeeld. In de regel gaat het hier om bestuurders en het topmanagement. Ook advocaten, consultants en bankiers kunnen in sommige periodes als insider te boek staan.

Aandelentransacties van insiders hebben een magische aantrekkingskracht op sommige beleggers.
Zij worden in het algemeen goed in staat geacht een aardige inschatting te maken van de waarde van het bedrijf waarvoor zij werkzaam zijn.

Insiders zijn gehouden aan bepaalde perioden waarin zij wel en niet mogen handelen. Vlak voor cijferpublicaties is het bijvoorbeeld verboden te handelen.
 
Maar ook op andere manieren wordt handel van insiders streng gereguleerd om te voorkomen dat er gehandeld wordt op basis van niet-openbare informatie. Juist die zweem van voorkennis prikkelt de fantasie van sommige beleggers.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}