VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ECB-president Draghi wil zorgen over uiteenvallen euro elimineren

De Europese Centrale Bank zal kortlopende staatsobligaties kopen van eurolanden die een bailout krijgen. Heikel punt blijft of de beoogde landen, Spanje en Italië, de noodhulp überhaupt wel willen.

Het programma, dat voldoet aan de verwachtingen van de markt, moet de forse renteverschillen in de eurozone aanpakken en zorgen over het uiteenvallen van de monetaire unie wegnemen.

“Het is een volwaardig vangnet om het risico op de meest extreme situaties in de eurozone weg te nemen,” zei ECB-president Mario Draghi donderdagmiddag in Frankfurt.

Ook moeten de steunaankopen er voor zorgen dat de lage ECB-rentestanden doorwerken in de gehele eurozone, legde de ECB-president uit.“We zijn de monetaire beleidskanalen aan het repareren en de eenheid van het monetaire beleid te herscheppen,” zei Draghi.

De ECB gaat zo nodig onbeperkt maar wel gesteriliseerd staatsobligaties kopen met een looptijd van vooral een tot drie jaar in het kader van zogenoemde 'Outright Monetary Transactions'. 

De aankopen in de secundaire markt kunnen pas plaats vinden zodra een land officieel noodhulp heeft aangevraagd. Het kan daarbij gaan om een volledige of partiële bailout.

Daarbij moeten de Europese noodfondsen bereid zijn obligaties te kopen in de primaire markt. De ECB-aankopen kunnen worden stopgezet zodra een land een bezuinigings- en hervormingsprogramma heeft voltooid of de afspraken niet nakomt.

Ook landen die al een bailout krijgen kunnen steunaankopen genieten. Wel moeten de landen weer eerst toegang hebben gekregen tot de obligatiemarkt.

Geen voorrecht
Daarnaast geniet de ECB niet de status van preferente schuldeiser voor de aangekochte obligaties. Daarmee neemt de ECB een belangrijke zorg over obligatieaankopen weg: namelijk des te meer de ECB koopt, des te groter de verliezen voor andere schuldeisers zouden zijn bij een eventuele herstructurering.

Draghi wilde echter niet een renteplafond invoeren. Volgens is het verbroken monetaire beleidskanaal “te complex” om met een renteplafond op te lossen.

Het ECB-bestuur beslist naar eigen goeddunken en binnen het mandaat over de aankopen.

Volgens Draghi was er slechts één tegenstemmer. De ECB-president zei tegen de aanwezige journalisten dat “geraden” mag worden wie dat was. Bundesbank president Weidmann heeft als enige ECB-topman zich uitgesproken tegen een nieuw opkoopprogramma.

Risico's
Draghi erkende dat er een gevaar bestaat dat sommige eurolanden nu meer korte schulden zullen gaan uitgeven. “We zullen de situatie nauwgezet monitoren. Ik neem aan dat landen de structuur van hun schuldenuitgifte zullen behouden,” zei de ECB-president.

De belangrijkste voorwaarden verbonden aan de steunaankopen zijn een compleet bezuinigings- en hervormingsprogramma voor het land in kwestie. De ECB wil dat het Internationaal Monetair Fonds toeziet op de uitvoering van het program.

In ‘geredde’ landen als Griekenland en Ierland worden de bailoutafspraken, de zogenoemde memorandum van overeenstemming, als vernederend ervaren en als een verlies van nationale soevereiniteit gezien. Daarnaast zijn bezuinigingen in de perifere landen samen gegaan met sterke economische krimp.

Spanje is bezig met bezuinigingen die overeenkomen met jaarlijks zo'n drie procent van het BBP. Met een werkloosheid van 25 procent bestaat er bij de regering van premier Mariano Rajoy weinig animo on de broekriem verder aan te trekken.

Ook Italië bezuinigt ingrijpend, terwijl de economie volgens de laatste OESO-ramingen dit jaar met 2,4 procent zal krimpen.