VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Amerikaanse beursfondsen krikken dividend op ondanks winstdaling

Voor het eerst in drie jaar wordt voor de 500 grootste Amerikaanse bedrijven een winstdaling verwacht. Toch wordt er waarschijnlijk weer een dividendrecord gevestigd.

De mondiale groeivertraging legt steeds meer druk op de Amerikaanse bedrijfswinsten.

Naar verwachting zullen bedrijven uit de S&P 500 over het derde kwartaal gemiddeld zelfs lagere resultaten boeken dan een jaar geleden.

Een dergelijke situatie heeft zich precies twaalf kwartalen geleden voor het laatste voorgedaan. Ook de vooruitzichten voor het vierde kwartaal zijn onzeker.

Toch hogere winstuitkeringen
Aan de dividenden die bedrijven gaan uitkeren is dat niet te merken. Bedrijven zullen naar verwachting weer alle records gaan breken in uitkering aan aandeelhouders, niet alleen dit kwartaal maar ook daarna.

Het dividendrendement voor de S&P 500 ligt volgens data van Bloomberg momenteel op circa 2,1 procent.

Hoewel dit geen indrukwekkend percentage is ligt het wel ruim boven het rendement op tienjaars Amerikaans staatspapier dat nu 1,68 procent bedraagt.

Als bij de dividenduitkeringen ook nog eens de in de Verenigde Staten populaire inkoop van eigen aandelen wordt opgeteld, dan komt het uitkeringspercentage als snel uit van boven de 4 procent en verdere stijging is mogelijk.

Outperformance
Feit is wel dat de zogeheten S&P Dividend Aristocrats index, die de koersprestaties meet van bedrijven die constant hun dividend verhogen, de afgelopen drie jaar 3 procent beter presteerde dan de markt.

Zolang de marktrentes zo laag blijven zal deze outperformance waarschijnlijk voortduren. Beleggers zien in dit soort stabiele dividendaandelen een prachtig alternatief voor het laag renderende vastrentende staatspapier.

Koersondersteuning
Met de hogere dividenduitkeringen anticiperen bestuurders op de toegenomen appetijt van beleggers voor een contante uitkering in onzekere tijden.

Het helpt hen de beurskoers van het eigen bedrijf te ondersteunen. Eventueel kunnen zij dan zo via een emissie goedkoper bedrijven overnemen.

Geen verkeerde gedachtegang, want op deze wijze verhogen zij toch uiteindelijk de waarde van de onderneming, winstgroei of niet.

Wat dat betreft is het nog niet zo vreemd dat de Amerikaanse beurzen op hun hoogste stand staan in vier jaar tijd.

Vraagtekens
Het blijft de vraag of dit in onzekere tijden wel de beste manier voor bedrijven is om met hun overtollige kasgeld om te gaan.

Bedrijven die door hoge uitkeringen en inkoop eigen aandelen hun balanspositie verzwakken zullen door beleggers uiteindelijk toch afgestraft worden.