VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Rust op de beurs na verkiezingsoverwinning van het midden

Het bezit van de zaak is het eind van het vermaak. Misschien geldt het een beetje voor de uitslag van de Tweede Kamer verkiezingen, die niet ongunstig is voor het bedrijfsleven, en daarmee ook niet voor beleggers.

Het Nederlandse bedrijfsleven (VNO-NCW, MKB Nederland en LTO Nederland) startte, onder meer uit vrees voor het opkomende anti-Europa sentiment, eind augustus een .

De verkiezingsuitslag, grote winst voor VVD en PvdA, tegenvallers bij de euro-sceptici van SP en PVV, is winst voor Europa.

Het midden wint, hoewel andere middenpartijen het slachtoffer lijken te zijn geworden van de strijd tussen Rutte en Samsom die alle aandacht opslokte.

Beleggingsstrategen van de Nederlandse banken leggen de uitslag positief uit. ING-analist Dmitry Fleming zegt dat de vrees dat eurosceptici aan kracht zouden winnen bij de Nederlandse parlementsverkiezingen geen waarheid is geworden.

Nederland krijgt volgens Fleming een regering van middenpartijen die de eurozone redelijk welgezind zal zijn.

Lange formatie
Hij vreest wel dat de formatie langer kan duren dan het historische gemiddelde van drie maanden. Dat zou negatieve gevolgen hebben voor de begroting van 2013 en voor de zieltogende huizenmarkt, die snakt naar meer duidelijkheid over toekomstig beleid.

Als langdurige coalitiegesprekken zorgen voor een politieke impasse blijft de Nederlandse economie mogelijk slechter presteren dan de andere kernlanden in de eurozone. Dat kan weer leiden tot hogere financieringskosten op de staatsobligatiemarkt, waarschuwt ING.

Ook Rabobank gelooft dat de uitslag zal leiden tot een coalitie tussen de twee grote winnaars VVD en PvdA. Mogelijk moet deze coalitie worden aangevuld met een of twee kleinere middenpartijen om ook een meerderheid in de Eerste Kamer te krijgen, zegt Rabobank.

Parijs of Berlijn
De VVD leunt meer naar het Berlijnse standpunt in Europa, terwijl de PvdA meer aansluiting zoekt bij Parijs.

Analist Philip Marey van Rabobank is benieuwd of de nieuwe regering in eurozone-kwesties meer naar Parijs gaat opschuiven. Dat zou de onderhandelingspositie van de Duitse bondskanselier Merkel in Europa verder verzwakken, na de vervanging van Sarkozy door Hollande in Frankrijk, stelt hij.

De Nederlandse beurs staat in eerste aanleg enkele tienden van een procent lager, maar de beurzen in omringende landen doen het in veel gevallen nog wat slechter.

In dat licht is de beperkte daling ook te zien als positieve koersreactie.