VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Hoelang blijven Akzo en DSM immuun voor Chinese vertraging?

De vertraging van de Chinese economie begint door te sijpelen in de resultaten van westerse bedrijven. AkzoNobel en DSM hebben in 2010 ambitieuze doelstellingen voor China geformuleerd. Hoe houdbaar zijn deze?

Opvallende tegenvallers van een paar grote beursfondsen.

Luxemerk Burberry gaf dinsdag een winstwaarschuwing. Lange tijd had de luxebranche geen last van de economische tegenwind.

Verkopen aan consumenten in opkomende markten, vooral in China, compenseerden voor de zwakke vraag in het westen.

Maar aan die tijd lijkt een einde te komen. Burberry zei dat de omzetgroei in zijn winkels de afgelopen tijd tot stilstand is gekomen. Dit beeld komt overeen met berichten van andere Chinese retailers.

Het Amerikaanse Home Depot maakte vrijdag bekend zijn zeven Chinese bouwmarkten te sluiten en 850 man personeel te ontslaan.

De doe-het-zelfgigant blijft wel in China, maar richt zich op online verkopen en enkele net geopende gespecialiseerde winkels. Home Depot zei het niet expliciet, maar de boodschap is duidelijk: de markt in China loopt niet lekker.

Cijfers van de OESO lijken dat beeld te bevestigen. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling constateerde eerder deze week aanhoudende vertraging in de Chinese economie.

Doorwerken
Het kan bijna niet anders of ook de producenten van producten die Home Depot verkoopt, moeten dit voelen. En een van die producenten is verfmaker AkzoNobel. Bij de halfjaarcijfers zei Akzo-topman Ton Büchner nog dat China een positieve uitzondering was.

Terwijl in Zuid-Oost Azië de volumes afnamen was in dit land nog sprake van groei. Büchner stelde dat dit te danken was aan een tijdige expansie naar het westen van China.

Maar blijft dat zo? De verfmaker heeft voor groei een groot deel van zijn kaarten gezet op China. Het mikt hier tot 2015 op een verdubbeling van zijn omzet tot 3 miljard dollar.

Daarmee is China goed voor circa een derde van de omzetgroei die Akzo op de middellange termijn wil realiseren. Dat is een groei naar 20 miljard euro omzet.

Chemie
Een andere Nederlandse gigant die voor expansie nog harder inzet op China dan Akzo is DSM. Ook het chemieconcern mikt op een verdubbeling van de Chinese omzet tot 3 miljard dollar in 2015. In 2011 zette het bedrijf circa 9,05 miljard euro om. DSM wil tot 2015 jaarlijks 5 tot 7 procent meer omzetten.

Dat komt neer op 21,5 tot 31 procent over de vier jaren tot en met 2015. Het deel hiervan dat uit China moet komen is dus 40 tot 60 procent.

De situatie in China is nu anders dan in 2010 toen Akzo en DSM hun groeidoelstellingen formuleerden. Toen konden verhalen over een Chinese groeivertraging worden weggezet als niet meer dan speculatie. Nu is deze een feit.

Als de vertraging aanhoudt lijkt het onvermijdelijk dat de Chinese targets van Akzo en DSM en uiteindelijk ook de omzetdoelstellingen op de schop moeten.