VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Rechtszaak van de VEB namens gedupeerde nog steeds in volle gang

Eind juli verdween Fortis, nu Ageas, uit Nederland en het aandeel van de Amsterdamse beurs. Het vertrek uit Nederland is het gevolg van wijzigingen in de juridische structuur.

Voor de rechtszaken en aansprakelijkstellingen die de VEB tegen Fortis, de begeleidende banken en voormalige bestuurders heeft uitgebracht, heeft het afscheid nauwelijks gevolgen.

De rechtszaak van de VEB namens gedupeerde Fortisbeleggers is nog steeds in volle gang. Vorig jaar daagde de VEB acht oud-Fortis-bestuurders, banken en concern Fortis voor de rechter vanwege misleidende of tekortschietende communicatie met beleggers in 2007 en 2008.

Mogelijk relevante periode:
29 mei 2007 t/m 14 oktober 2008
 

Fortis-aandeelhouders hebben in die periode naar schatting 18 miljard euro verlies geleden. Bijna alle buitenlandse partijen, banken en bestuurders, wierpen in de procedure een bevoegdheidsincident op.

Volgens hen zou de Nederlandse rechter zich onbevoegd moeten verklaren de vorderingen van de VEB en de Nederlandse beleggers te behandelen.

De Amsterdamse rechter heeft alle vorderingen van tafel geveegd. Op 26 september moeten alle vijftien tegenpartijen hun conclusie van antwoord indienen.

Daarna vervolgt de procedure met een tweede schriftelijke ronde en pleidooi. Dat zal het echter pas in 2013 zijn.

De actie namens gedupeerde Fortis-beleggers om compensatie te krijgen is zeer omvangrijk en kost daarom ook de nodige tijd.

In mei werd wel duidelijk dat de rechter haast wil maken. De Amsterdamse rechtbank liet in een tussenvonnis duidelijk weten dat Nederlandse beleggers binnen redelijke termijn een uitspraak moeten krijgen over demisleiding door Fortis, de (voormalige) bestuurders en de begeleidende banken.