VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ING Liric BRIC oktober 2015

Beleggingsproducten zijn er in vele soorten en maten. Beleggers krijgen soms aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn of vooral vragen oproepen. Dan biedt de VEB checklist uitkomst. 

Deze keer: ING Liric BRIC oktober 2015

Wat is het en voor wie is het bedoeld?
De Liric BRIC oktober 2015 werd in 2009 geïntroduceerd als een garantieproduct met een looptijd van zes jaar en de S&P BRIC40- index als onderliggende waarde.

Liric staat voor Limited Risk Certificaat en, de naam zegt het al, het risico is beperkt. In dit geval zal aan het eind van de rit altijd 95 procent van de inleg terugkomen.

De aflossing wordt aan het eind van de looptijd vastgesteld door de eindstand van de index te vergelijken met de startwaarde. Daarbij wordt de eindwaarde wel berekend door in het laatste jaar het gemiddelde te nemen van de maandelijkse slotdestanden, de zogenaamde asian tail. Als het resultaat positief is, krijgen beleggers 60 procent van deze koersstijging bij de garantiewaarde van 95 procent opgeteld.

Tussentijds wordt er geen dividend of rente uitgekeerd. De liric is dagelijks verhandelbaar op Euronext Amsterdam (ISIN XS0447966945). 

Wat zijn de kansen, kosten en risico’s?
Het risico van dit product is te overzien, ook al omdat de uitgever een Nederlandse systeembank is met een A+ rating bij S&P.

De Liric staat momenteel wel ruim boven de uitgiftekoers, rond 110 euro. Tot de garantiewaarde van 95 is dus een koersverlies van ongeveer 14 procent mogelijk. Tussentijds kan de koers ook onder de 95 zakken, bijvoorbeeld
bij een zwakke beursontwikkeling of een stijgende rente.

Wat moeten we hiervan denken?
Door de asian tail (middeling van koersen) van 12 maanden en de beperkte participatie van 60 procent blijft de Liric wel zeer sterk achter bij de emerging markets als deze een forse winst boeken in de komende jaren.

Bovendien wordt het dividend gemist, dat op de onderliggende waarde ook 2,5 procent op jaarbasis is. Daar staat weliswaar een bescherming tegenover, maar met het dividend kan de BRIC 40-index nog 20 procent zakken voordat een directe belegging het slechter gaat doen dan de liric.

Deze Liric is geschikt voor de sterk risicomijdende beleggers die toch graag in opkomende markten willen beleggen. Voor wie wat sterkere zenuwen en een lange horizon heeft, is de hierboven genoemde Amerikaanse tracker (NYSE fondscode BIK) veel interessanter.