VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Verkoop divisie geeft balans Fugro noodzakelijke oppepper

Fugro gaat het overgrote deel van zijn Geoscience divisie verkopen aan het Franse CGGVeritas. De bodemonderzoeker kan 1,2 miljard euro in harde cash bijschrijven. Een fijne som geld die broodnodig is.

De bedrijfshuishouding een fleuriger aanblik geven.

Dat zal de inzet van bestuursvoorzitter Arnold Steenbakker en zijn financiële adjudant Andre Jonkman zijn geweest toen zij zich bogen over het bedrijfsonderdeel dat zich bezighoudt met seismische gegevensverzameling op zee.

Want Fugro had de laatste jaren flink wat schuld op de balans geladen die zo langzamerhand ging knellen.

De teller van de gearing, het verhoudingsgetal van de netto rentedragende schulden ten opzichte van het eigen vermogen, stond halverwege het jaar op 86 procent.

Bijna schuldenvrij
Jonkman liet enkele maanden geleden weten pas echt rustig te kunnen slapen als die schuldgraad teruggebracht is tot zo'n 55 tot 60 procent.

Minder slapeloze nachten dienen zich aan. Als Fugro de volledige opbrengst zou gebruiken voor schuldverlichting, is het bedrijf in een klap bijna schuldenvrij.

De resterende nettoschuld (rentedragende schulden verminderd met kasgeld) komt dan uit op zo'n 400 miljoen euro. Eind juni bij de halfjaarcijfers was dat nog 1,5 miljard euro. Maar zover zal het niet komen.

Grote impact
Fugro zet met deze verkoop van de tak die met schepen gegevens over olie- en gasvelden op zee opspoort in een keer ongeveer een derde van de jaaromzet (2011: 2,5 miljard) euro buiten de deur.

De winstbijdrage (ebit) was vorig jaar 112 miljoen euro op een totaal van 337 miljoen euro, maar Fugro voorzag een lastige toekomst voor het onderdeel.

Van de totale overnamesom van 1,2 miljard euro betaalt de Franse beursgenoteerde dienstverlener aan de olie- en gasindustrie 800 miljoen euro uit nieuwe leningen.

Het restant moet komen uit de opbrengst van een aandelenemissie. Lukt dat niet, dan verstrekt Fugro aan CGGVeritas een lening van 335 miljoen euro met een looptijd van drie jaar.

Honger
Nu de balans is opgevijzeld, is de afslankkuur voltooid en kan Fugro weer denken aan groei. En daarvoor zal Steenbakker een goedgevulde portemonnee nodig hebben.

‘Deze transactie geeft de financiële flexibiliteit om groeiplannen sneller te kunnen realiseren', aldus Steenbakker, die ‘een aantal mooie mogelijkheden ziet' om Fugro's leidende positie van de twee overblijvende divisies, Geotechniek en Survey, uit te breiden.

De divisie Geotechniek onderzoekt geologische karakteristieken van grond en rotsen en doet wegdekonderzoek. Bij het Survey onderdeel verricht Fugro allerhande werkzaamheden voor de olie- en gasindustrie, duurzame energie, commerciële en civiele industrie.

Ei gelegd
In vier maanden tijd heeft Fugro nu geleverd. Eind mei kondigde Steenbakker, toen net enkele maanden op het pluche, aan een ‘review naar alle opties op het gebied van seismische dataverzameling op zee door middel van streamers en de daaraan gerelateerde activiteiten' te starten.

Met seismisch onderzoek behaalde Fugro een operationele winstmarge (ebit) van 16 procent, al kabbelt die al wel vier jaar achtereen achteruit.

Daar staat tegenover dat Fugro veel vaste activa als schepen en vrachtwagens nodig heeft om omzet te halen. Kapitaalsintensief dus. En de combinatie van magere verdiensten bij een hoog geïnvesteerd vermogen is verre van ideaal.

Groeipotentie
Helemaal afstand van de seismische dataverzameling op zee doet Fugro nog niet.

De bibliotheek met gegevens over de zeebodem en een geavanceerde dataverzamelingsmethode vallen buiten de verkoop.

Die laatste activiteiten voor het in kaart brengen van de zeebodem worden in een joint venture ingebracht waarin ook de soortgelijke CGGVeritas's activiteiten zijn ondergebracht.

Fugro krijgt een 60 procent meerderheidsbelang in dat samenwerkingsverband na betaling van 225 miljoen euro aan CGGVeritas. Op die manier blijft Steenbakker meeprofiteren van de groeipotentie van dat onderdeel.




Gerelateerde artikelen