VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nieuwe ronde geld drukken drijft beleggers terug naar goud

Na een behoorlijk terugval dit jaar zit de goudprijs sinds de zomer weer in de lift en noteert in euro's zelfs op de hoogste stand ooit. Vooral de angst voor inflatie speelt hierin een rol.

Zowel de ECB als de Fed als de Bank of Japan hebben de geldpersen weer startklaar gezet. Goede kans dat ook de Chinese People's Bank zal volgen.

Meer geld in omloop in verhouding tot het aantal goederen en diensten zou tot meer inflatie moeten leiden.

Zodra de koopkracht van geld in de verdrukking komt, zoeken beleggers hun heil in goud: het glimt mooi, kan niet worden bijgedrukt en zou daarom waardevaster zijn. Inflatie is de beste vriend van goud.

All time high
Maar ook in tijden van gematigde inflatie kan de goudprijs stijgen, zoals de afgelopen jaren. Uitgedrukt in dollars is de goudprijs in de afgelopen vijf jaar gestegen van rond de 730 dollar tot momenteel 1.764 dollar.

Daarmee is de goudprijs in dollars nog geen historisch record, vorig jaar september noteerde de prijs 1.920 dollar. Maar in euro's is wel sprake van een all time high.

Alleen al afgelopen maand is goud 6,5 procent duurder geworden. Sinds begin dit jaar is sprake van een plus van 12 procent. Dat kloinkt indrukwekkend maar is nog altijd minder dan de aandelenindex S&P 500 en nog niet de helft van de stijging die de Duitse DAX doormaakte.

Vluchthaven
Het is zeker niet alleen de inflatieangst die de goudprijs stuwt. Ook de economische malaise houdt beleggers uit aandelen en obligaties en drijft hen richting goud als vluchthaven.

De steeds ruimere beleggingsmogelijkheden via allerlei producten als trackers, turbo's en goudfondsen maken een positie in goud voor iedere belegger toegankelijk.

Dit laatste zorgt er wel voor dat de goudprijs steeds volatieler wordt, iets wat we de laatste maanden gezien hebben. Tussen maart en juni dit jaar zakte de goudprijs zomaar 15 procent weg.

Stakingen in goudmijnen, waardoor het aanbod stokt en een toenemende vraag naar goud vanuit landen als China en India voor juwelen zijn meer fundamentele factoren die de goudprijs stuwen.

Tegenargumenten
De angst voor inflatie lijkt voorlopig ongegrond. De werkloosheid is hoog, wat de opwaartse druk op de lonen remt. Verder hebben bedrijven door de economische teruggang weinig ruimte de prijzen te verhogen.

In het huidige lage renteklimaat zouden beleggers toch ook op zoek moeten naar kasstromen uit hun beleggingen. In tegenstelling tot obligaties en aandelen moeten goudbeleggers het puur van de prijsstijging hebben.

De goudprijs is bijzonder onvoorspelbaar omdat er vele factoren op van invloed zijn. Een belangrijke factor is de dollar waarin het goud wordt afgerekend, maar ook valutabewegingen hebben niet altijd dezelfde effecten op de goudprijs.

Wel zou de recente stijging van de Indiase valuta het voor de toch al zo aan de koopzijde opererende Indiërs aantrekkelijker maken goud te kopen.

Als diversificatiemiddel is goud van oudsher te gebruiken. Portefeuillebeheerders adviseren de blootstelling beperkt te houden tot maximaal een procent of tien.