VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nieuwe aanklachten tegen Fortis

Een nieuwe rechtszaak tegen Ageas, het voormalige Fortis. Een aantal Belgische families heeft zich bij de rechter gemeld met een klacht. Vermoedelijk willen ook zij compensatie voor de misleidende berichten van Fortis in 2007.

Binnen een paar dagen heeft Ageas, het vroegere Fortis, er twee stevige hoofdpijndossiers bij.

Twee machtige Belgische families achter biergigant AB Inbev dagvaarden de onderneming voor de rechtbank van koophandel in Brussel, zo schreef de Vlaamse zakenkrant De Tijd afgelopen weekend.

De reden voor de klacht is niet openbaar. Het zou van doen hebben met de investering van de kapitaalkrachtige families Van Damme en Van der Straten Ponthoz in Fortis, een jaar voor de onttakeling van de bankverzekeraar in de herfst van 2008.

Miljoenen schade
De families zouden flink hebben deel genomen aan de aandelenemissie van ruim 13 miljard euro die Fortis in september 2007 aankondigde om de overname van ABN Amro te financieren.

Bij die gelegenheid en in de periode tot aan de ondergang in oktober 2008 verzweeg Fortis stelselmatig de groeiende problemen, waarmee zij als gevolg van de subprime crisis geconfronteerd werd. Beleggers schade.

In een reactie bevestigt Ageas "een paar weken geleden" een schrijven te hebben ontvangen van de rechtbank. Een woordvoerder geeft aan dat het inderdaad gaat om een aanklacht naar aanleiding van gebeurtenissen uit de periode voor oktober 2008. De verzekeraar geeft aan nog niet met de aanklacht naar buiten te zijn getreden omdat deze eerst bestudeerd moet worden.

Druk
De dagvaarding in Brussel zorgt voor nieuwe druk op Ageas om de schade van beleggers te compenseren. De VEB daagde vorig jaar oud-bestuurders van Fortis voor de rechter vanwege misleiding van beleggers.

Ook Ageas en een aantal banken zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden. Vorige maand klaagde de Chinese verzekeraar Ping An, grootaandeelhouder van Fortis, de Belgische Staat aan.

Vanaf oktober 2007 bouwde Ping An een belang in Fortis op tot uiteindelijk vijf procent van alle aandelen.

Dat belang moest uiteindelijk worden afgeschreven waardoor de Chinese verzekeraar de winst over 2008 met 99 procent zag teruglopen.