VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Speurtocht naar de volgende overnameprooi

Bedrijf van de beurs gekocht? Voor beleggers betekent dat meestal een mooie premie en dus meer rendement (of minder verlies). Maar hoe herken je de volgende overnameprooi?

Wavin, TNT Express, Logica, HITT en LBi. Nederlandse beursfondsen blijken ook dit jaar interessante overnameprooien. Voor beleggers heeft een overname vaak ook voordelen.

Zij ontvangen vaak een premie op de waarde van hun aandelen. En dat betekent extra rendement of op zijn minst een kleiner verlies.

Het is de kunst voor beleggers om overnamekandidaten tijdig te identificeren. Maar juist daar zit de moeilijkheid.

Lijstjes met overnamekandidaten zweven constant, sommige bedrijven worden al jaren genoemd.

Toch staan veelgenoemde kandidaten als Wessanen, Crown Van Gelder, Brunel, Unit4 en USG People nog steeds genoteerd op het Damrak.

De volgende prooi aanwijzen is ondoenlijk. Toch delen de overgenomen bedrijven een paar kenmerken.

1. Sectorgenoten
Bij de biedingen die dit jaar zijn uitgebracht valt op dat de kopers allemaal concurrenten of branchegenoten zijn. Dat was het geval bij Wavin, TNT Express, Logica HITT, LBi.

Deze zogenoemde strategische kopers kunnen veelal meer synergievoordelen behalen waardoor een overname extra waarde kan bieden.

Recent was alleen bij voorgenomen overname van Mediq sprake van een bod door een investeringsmaatschappij.

2. Matig draaien
Een andere overeenkomst is dat de meeste bedrijven waarop succesvol geboden is moeizaam draaien. De koper maakt daar gebruik van. Bij ingezakte koersen is het gemakkelijker een aardige premie boven de laatste beurskoers te bieden.

Dit maakt het voor beleggers niet eenvoudiger om overnamekandidaten te selecteren. Wie koopt er immers aandelen van een bedrijf dat telkens met slecht nieuws naar buiten komt?

3. Grote pakketten
En dan zijn er nog de aandeelhouders. De aanwezigheid van één of enkele grootaandeelhouders kan een overname bemoeilijken, maar in de praktijk blijkt vaak het tegenovergestelde het geval.

Het is voor een potentiële koper een stuk eenvoudiger een meerderheidsbelang te verwerven als slechts enkele aandeelhouders van het bod overtuigd moeten worden. Dit heeft waarschijnlijk een rol gespeeld bij TNT Express, HITT en LBi.

Op de Nederlandse beurs staan nog genoeg bedrijven genoteerd waarvan de aandelen sterk geconcentreerd zijn bij een paar aandeelhouders, niet zelden de oprichters.

Ook zijn er partijen, waaronder investeerders Teslin en Janivo en fondsbeheerders Kempen en Delta Lloyd, die in meerdere beursfondsen grote belangen houden.

Geconcentreerd aandeelhouderschap: grote belangen in beursfondsen
Bedrijf Aandeelhouder … … belang van  
Batenburg Familie van Puijenbroek via VP Exploitatie bijna 26 procent
Brunel oprichter Jan Brand via Noverhead 63 procent
Exact oprichters Arco van Nieuwland en Eduard Hagens samen circa 30 procent
Neways VDL 27 procent
Oranjewoud Gerard Sanderink 83 procent
Stern oprichter Henk van de Kwast 13 procent
Stern NPM Capital 29 procent
USG People oprichter Alex Mulder ruim 20 procent
Value8 oprichter Peter Paul de Vries bijna helft van de aandelen


Op de hoogte blijven?

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}